Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2012 21:37

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Jadrový rozpad

Ahoj ľudia, mám otázku. Ako môžem zistiť, na čo sa jadro rozpadne po fúzií alebo po štiepnej reakcií za použitia neutrónového iniciátora ?
Napr. fúzia: $^{1}_{1}H + ^{1}_{1}H -> ^{2}_{2}He^{*} ->^{2}_{1}D + \beta ^{+}$
Rozpad: $^{235}_{92}U + ^{1}_{0}n -> ^{236}_{92}U^{*} -> ^{92}_{36}Kr + ^{141}_{56}Ba + 3^{1}_{0}n$

Ja samozrejme viem, aký aktivovaný komplex vznikne, ja len potrebujem vedieť, ako zistím, že na čo sa potom ten aktivovaný komplex rozpadne.

Ďakujem.

#2 14. 05. 2012 21:55

LukasM
Reputace:   193 

Re: Jadrový rozpad

↑ Kuci:
U toho prvního nevidím jinou variantu co by se mohlo stát. A nejsem si jistý, jestli má smysl mluvit o jádře $^2He$.

U druhého je to jednoduché, to totiž určit nejde. Rozpadne se to pokaždé jak se tomu chce. Některé kombinace ale vznikají častěji než jiné, viz tento obrázek z anglické wikipedie (článek Nuclear fission).

Jiné fúzní reakce než ta co jsi napsal (a jaderné reakce obecně) také mnohdy probíhají více kanály, s různou pravděpodobností.

#3 14. 05. 2012 22:23 — Editoval Kuci (14. 05. 2012 22:27)

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Áno teraz som si uvedomil, že nemôžeme hovoriť o dvojnukleónovom héliu. Čo sa týka toho rozpadu tak to ďakujem. Totiž na gymnáziu mi to nikto nevie vysvetliť :D

Vlastne teraz už všetkému chápem, tú fúziu som mohol dať lepšiu, aj som si na lepši spomenul a keď som podrobnejšie preštudoval podrobné fyz-chem tabuľky, tak som aj zistil, prečo sú produkty také a také...

Naozaj veľká vďaka. Keďže som len prvák na gympli a jadrová je pre mňa viac ako koníček, toto usmernenie mi veľmi pomohlo vyriešiť tieto moje dve problémy :)

#4 14. 05. 2012 23:06

LukasM

↑ Kuci:
Na pravděpodobnosti si zvykni. Například i v uranové rozpadové řadě najdeš prvky, které se rozpadají dvěma způsoby - přičemž víš jen pravděpodobnost že se rozpadnou jedním nebo druhým způsobem. Nuklid tedy může být například současně alfa i beta zářič. Někdy to, jindy ono.

On už samotný radioaktivní rozpad je založen na pravděpodobnosti. Každé jádro má nějakou pravděpodobnost $\lambda$, že se v příští sekundě rozpadne. Když si uděláš nějaký rozbor (pro středoškoláka netriviální), tak ti z toho vyjde, že když máš hodně jader, tak budou ubývat exponenciálně - a máš zákon radioaktivního rozpadu, a můžeš si definovat poločas rozpadu atd.
Pokud bys ale měl jen jedno jádro a koukal na něj, tak nemůžeš říct skoro nic. Nejde říct kdy se rozpadne, jestli za vteřinu nebo za milión let. Víš jen pravděpodobnost, že se to v nějaké době stane.

Máš moc hezký koníček, držím palce. Jen nezapomeň studovat i klasickou fyziku - není nic horšího, než když někdo štěpí atom, a nezná Newtonovy zákony:-)

#5 15. 05. 2012 06:16 — Editoval Kuci (15. 05. 2012 06:27)

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Však samozrejme, fyzika ma všeobecne baví. A teraz som si spomenul, že tam môžme hovoriť o $^{2}He$, pretože v tejto rovine existuje a nazýva sa diproton. No a ako sme zistili, ten sa emitovaním $\beta ^{+}$ rozpadá na Deutérium.

#6 15. 05. 2012 09:52 — Editoval LukasM (15. 05. 2012 09:53)

LukasM

↑ Kuci:
No, to je dost diskutabilní. $^2He$ můžeš říkat diproton a vykládat že existuje, nicméně pokud existuje, tak existuje tak krátce, že je otázka jestli vůbec (a v jakém smyslu) opravdu existuje. Já bych spojení "helium-2" určitě nepoužíval, narozdíl od toho $^{236}U$, který existuje alespoň nějakou rozumnou dobu. Můžeš se podívat do literatury kde je mezi izotopy helia uveden tento izotop. Já jsem to nikde neviděl.

#7 15. 05. 2012 19:43

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Ja by som o ňom však hovoril, lebo pri tej fúzií sa jeden protón rozpadne na neutrón. Keby však to jadro neexistovalo, tak by sa nerozpadol protón, proste by jadro ani nevzniklo. Ostali by iba dva vodíky. To že prvok existuje napr. len nanosekundu neznamená, že to nieje prvok. Príkladom nám môže byť napr. Ununoctium, ktoré má polčas rozpadu 890 nanosekúnd.

#8 15. 05. 2012 22:43

LukasM

↑ Kuci:
Však hovoř o čem chceš, já ti nebráním. Ununoctium nicméně nemá poločas přeměny 890 ns, ale 890 mikrosekund, a to není žádná krátká doba, naopak - v mikrosvětě je to celkem dlouho. Nevím o tom, že by někdo změřil vůbec nějaký poločas přeměny hypotetického helia-2, a všechny zdroje co jsem našel o něm mluví jako o hypotetické struktuře. Nejsem sice částicový fyzik, ale nikde jsem zatím označení He-2 neviděl, a nebudu ho tedy sám používat. To samé radím tobě.

"Keby však to jadro neexistovalo, tak by sa nerozpadol protón, proste by jadro ani nevzniklo." - to tak nemusí být. Podrobnosti toho procesu neznám, ale není to pro mně argument. Co když spolu ty protony mohou interagovat aniž by předtím vytvořily vázaný stav?

#9 15. 05. 2012 23:19

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Nemyslím si, že by takto spolu interagovali bez toho aby boli viazané, pretože sú to stabilné častice. Preto nevidím dôvod, prečo by takáto interakcia mala nastať, keby nebola nevyhnutná.

#10 15. 05. 2012 23:30

LukasM

↑ Kuci:
Sice v tomto argumentu nevidím žádnou logiku, ale jak je ctěná libost.

#11 16. 05. 2012 06:19

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Ok mal si pravdu, naozaj spolu interagujú bez nutnosti vytvorenia viazaného páru. Jedná sa tu o slabú interakciu, a tej podliehajú všetky fermióny. Takže je pravda, že nemôžeme hovoriť o $^{2}H$.

Zápatí