Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, řeším problém, kdy mám danou podmnožinu uzlů nějakého grafu a potřebuju zjistit, zdali je tato konkrétní podmnožina maximálně nezávislá (tedy nelze přidat uzel, aniž by se porušila nezávislost). Následující algoritmus tento problém řeší v O(n^3), ale já bych to potřebovala rychleji.
Můj algoritmus pro ověření, zdali je podmnožina maximálně nezávislou obsahuje dvě funkce:
isIndependent
- Pro všechny uzly v podmnožině zkontroluje jejich sousedy, zdali také nejsou v podmnožině. Pokud ano, tak není nezávislá.
IsMaxIndependent
- Zkontroluje se, zdali je podmnožina nezávislá zavoláním funkce isIndependent. Pokud ne, tak konec.
- Postupně vždy přidá uzel, který v množině není, zkontroluje nezávislost funkcí isIndependent, uzel zase odebere a přidá další. Pokud po přidání uzlu je podmnožina nezávislá, tak konec - není maximální nezávislou podmnožinou.
Jak bylo řečeno, tento algoritmus má kubickou složitost. Existuje nějaký, který by to zvládl rychleji?
Díky za odpověď.
Nejsem si jistý že jsem problém správně pochopil, takže netvrdím že to mám 100% správně.
Pokud se dá přidat alespoň jeden uzel tak že nebude sousedit s žádným uzlem, který v podmnožině již je-> algoritmus se zastaví, není maximálně nezávislá
Takže v podstatě potřebuješ určit uzlům vzdálenost od nejbližšího uzlu který je v podmožině. Pokud některý uzel bude od nejbližšího vzdálený o víc než jen hranu, není podmnožina max. nezávislá.
Nejdřív jsem přemýšlel na použití prohl. do šířky nebo do hloubky ale jde to podobně a jednodušejí.
Projdeš uzle podmnožiny, obarvíš je a obarvíš i jejich sousedy. Poté projdeš uzly grafu a pokud najdeš nějaký neobarvený uzel, není podmnožina maximálně nezávislá.
n - počet uzlů v grafu
m - počet hran v grafu
protože může být max. nezávislá, obarvení může vzít až O(n+m)
projití uzlů O(n)
což výsledně je O(n+m)
Ale můžu to mít dost dobře špatně, před 10 minuty jsem ani nevěděl co to maximálně nezávislá podmnožina je.
Stránky: 1