Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 05. 2012 10:01

vomajz
Zelenáč
Reputace:   

Riemannův integrál

Ahoj mám problém s jedním příkladem, resp. s jeho koncem. $2a\int_{0}^{2\pi }sin(t/2) dt$ já jsem to udělat jako Riemannův integrál, protože nás učili že když to prochází nulou tak to mám rozdělit a u intervalu $0-2\pi $ je to logické a rozdělil meze na $0-\pi $ a druhý integrál s mezemi $\pi -2\pi $ a vyšlo mi po integraci $-4a*cos(t/2)+4a*cos(t/2)$, jenže když jsem to nerozdělil a nechal to $0-2\pi $ jeden integrál tak mi vyšlo $8a$ což je správný výsledek. Proto nemůžu pochopit, proč se to nerozděluje? Neni to kvůli tomu že tam je $(t/2)$? Jak je to s tim Riemannem tedy? Musí se dělat automaticky když tam mám $0-2\pi $ nebo se kouknu na ty meze a na funkci zkusim si tam dosadit jestli mi ten výsledek vyjde nenulový?

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) vomajz)

#2 16. 05. 2012 10:59 — Editoval Rumburak (16. 05. 2012 11:04)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Riemannův integrál

Ahoj.

Rozumím tomu tak, že když pomineme činitel  $2a$  před integrálem, tak $\int_{0}^{2\pi }\sin(t/2) dt$ spočtený přímo Ti vyšel jinak než

$\int_{0}^{\pi }\sin(t/2) dt + \int_{\pi}^{2\pi }\sin(t/2) dt$ .

V tom případě tam máš někde chybu, protože taková situace jiným způsobem než chybou nastat nemůže. 
Předveď svůj výpočet a uvidíme, kde je problém.

EDIT.  Přečetl jsem si Tvůj příspěvek znovu a pozorněji . Tvůj "výsledek" $-4a*cos(t/2)+4a*cos(t/2)$ potvrzuje, co jsem psal výše,
protože není možné, aby ve vypočteném určitém integrálu zůstala ještě integrační proměnná.

#3 16. 05. 2012 12:13

Bati
Reputace:   192 

Re: Riemannův integrál

↑ vomajz:
Ahoj,
$(\sin{x}\geq0\quad\forall x\in\left<0,\pi\right>)\Rightarrow (\sin{\frac x2}\geq0\quad\forall x\in\left<0,2\pi\right>)$, takže není vůbec potřeba interval dělit.

Zápatí