Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

caute v spolok,
ked riesim priklad v ktorom sa ultrazvuk siri prostredim rychlostou 342,78 m/s a netopier letiaci 7,5 m/s vysle tento ultrazvuk priamo pred seba a po odrazeni od prekazky sa mu vrati za 0,16 sekund a mam zistit v akej vzdialenosti sa nachadzal netopier ptom co vyslal ultrazvukovy signal, aky vzorec mam prosim vas pouzit??
se nacházel ve vzdálenosti od čeho? Pokud od překážky, tak není to náhodou
Signál : 342,78 x 0,16 = 54,84 m.
Netopír : 7,5 x 0,16 = 1,2 m
Podle vzorce s=v. t
A pak je to 54,84 + 1,2 = 56, 04 : 2 metru.
Myslím, že by to tak mohlo být, takže moje reakce ber jen jako čistou diskuzi a né jako výsledné řešení.
Edit: myslím, že to bude trochu složitější a nejsem si jist, jak to přesně bude :)
Také jsem o tom přemýšlel, jak je to vlastně myšleno:
Věta ze zadání po odrazeni od prekazky sa mu vrati za 0,16 sekund je zavádějící, na první pohled je ten čas měřený od odražení od překážky po přijetí netopýrem, který se k ní přiblížíš. Ale to mi nedává žádný smysl, kdo by to měřil. To je dle mého vyšinutí z větné vazby, a ten čas je od vysílání po příjem. Někde jsem takové příklady viděl a bylo to chápáno tak, jak řeším výše.
↑ smatel:
Souhlasím, podle mého je tvoje řešení dobře. Také to vidím tak, že čas je myšlen od vyslání po příjem. Netopýr ví prd kdy se signál odrazí. Na to by musel vědět kde ta překážka je, a to kdyby věděl, tak se s vysíláním signálu ani neobtěžuje.
podle mě se bude sčítat dráha netopíra a signálu. Přestavme si, že netopír stojí na místě- tak si vypočítáme dráhu a vyďelíme dvěmi.
Pokud se posune o kus dopředu, tak se posune o dráhu, ktourou sečteme s dráhou signálu a potom jakoby taky stojí na místě, tak jen vyďelíma dvěma.
Kde je chyby v mých úvahách, nebo přemýšlím správně?
↑ Praha505:
Jo, už chápu jak to myslíš, bez toho vysvětlení jsem to nepochopil. To je správná úvaha. Jediný rozdíl je ten, že z tvého výpočtu vyjde vzdálenost, v jaké netopýr byl když vysílal signál. Z výpočtu od ↑ smatel: vyjde vzdálenost v jaké je když signál přijme. Číselné řešení se bude lišit právě o těch 1,2 m - dá se to samozřejmě snadno přepočítat.

presne to je napisane takto:
Ultrazvukový signál, ktorý vyslal netopier smerom pred seba, sa k nemu po odraze od prekážky vrátil za čas 0,16 s. V akej vzdialenosti od prekážky sa netopier nachádzal, keď vyslal ultrazvukový signál?
jak by ste to teda riesili? Ja som sa dopracoval k vysledku 26.82 metra...

no vysledok 26,82m je podla mna priemerom 2 drah, ktore preslo zvukove vlnenie(od netopiera k prekazke a potom od prekazky spat k nemu)
ja som to ratal tak, ze som si napisal: celkova draha= d1+d2=v1t-v2t
v1t je draha, ktoru prejde ked sa vrati spat na miesto k netopierovi, ktory sa nehybe, v2t je draha, ktoru presiel netopier- teda o tolko menej musi prejst zvuk
d1=d2+v1t=> d2=d1-v1t (draha d2, ktoru prejde zvuk kym sa od prekazky dostane k netopierovi je o v1t kratsia ako draha d1, ktoru zvuk prejde od netopiera k prekazke) teraz si dosadis za d2 do prvej rovnice
d1+d2=v1t-v2t
2d1=v1t=>d1=v1t/2=27,4224m
jojo, jsem na to přišel dnes ve škole, kdy se odečítá a kdy přičítá :)
Pokud je to teda v jake vzdalenosti byl, když vyslal signál, tak platí mé řešení se sčítáním drah.
Pokud je to- v jake byl vzdalenosti, když byl od překážky, když k němu přišel signál, tak se dráhy odečítají.
Podle mě, druhý řešení je lepší- na co bude netopíroj jak je daleko překažka, když už se přesunul? Bude mít zkreslené výpočty a myslel by si, že je překážka ještě o kus dál a hopla, vrazil by do ní. :D