Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
druhá věc co mě vždycky strašně brala a nikdo mi to nechtěl říct byly goniometrické fce. a tam mě zajímá sice todle:
1)jak se v závěru přepočítá úhel na poměr stran? znám vyjádření na jednotkové kružnici i na sinusoidě a těch ostatních oidách, ale to ještě nevysvětluje jak se z 60° stane 0,86602...resp kalkulačka sotva používá úhloměr a pravítko
2)to samé ale s radiány
3)kde se tyto funkce vubec vzaly?(jestli tendle fakt teda neshořel někde v cařihradu :D )
1) kalkulacka myslimze pouziva "tabulku" prednastavenych hodnot a z toho pomoci ruznych vztahu a symetrii dokaze hodne spocitat. Jinak se da pouzit pro presne vyjadreni Taylorova rada. O jine moznosti zatim nevim.
2) existuje prevod mezi uhly a radiany - takze to same jako 1)
3) nevim :-)
necht me nekdo opravi, jestli se mylim nebo jsem nepresny
ad 1) nerozumim
ad 3) ukazalo se proste, ze jsou ty funkce uzitecne (viz sinova a kosinova veta v geometrii, prumety vektoru do souradnych os ve fyzice, polarni a sfericke souradnice a podobne)
↑ Tomsus:
jestli tim je mysleno, jak kalkulacka pocita sinus, tak jeste nez se ten sinus spocita tak se s agrumentem provedou nejake operace, aby byl "z rozumneho intervalu". A nemysli se tim jenom trivialni odecitani periody v pripade 11 pi, ale i pro tech 60 stupnu se ten argument myslim nejak smrskne blizko k nule. Jde totiz o to, ze kalkulacka zobrazi vsechna desetinna mista dobre a proto nejde delat tabulka na celem intervalu od nuly do pi/2
Jestli se ale v okoli nuly pouziva tabulka nebo nejaka rafinovana mocninna rada nevim.
↑ kaja.marik:
Jo, myslel jsem to tak, ze se to smrskne "vic, nez jenom o nasobky pi" - nejlepe nekam k okoli nuly. Vetsinou jsem slysel o tom, ze to dela rovnou z Taylora, ale odnekud jinud jsem zase slysel, ze to prvne upravuje tak, aby se to zefektivnilo... zajimalo by me, jak to doopravdy je... treba jsou tam skritci, kteri rysuji a meri pravouhle trojuhelniky :-)