Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím a prosím o pomoc s touto úlohou:
Najděte rovnici tečny a normály v daném bodě T ke grafu fce dané předpisem:![kopírovat do textarea $f(x)=\frac{x}{1-cosx}, T = [\Pi , ?]$](/mathtex/e1/e1667db7eef6a8b4251c9cad42eca191.gif)
Postup je ten, že dosadím za X hodnotu Pí?
Pak zderivuji f(x)?
Prosím o postup i s výsledkem po dosazení a výsledkem po derivování funkce f(x), nějak se v tom motám.
Děkuju.
Zdravím,
Postup je ten, že dosadím za X hodnotu Pí?
Pak zderivuji f(x)?
ano, první krok může být dopočet 2. souřadnice bodu T. Dalším krokem je nalezení vzorců pro tečnu a normálu (z těchto vzorců bude jasné, co ještě potřebuješ - derivaci f(x) a hodnotu derivace v
). Podle kterého teoretického podkladu postupuješ (lze odkaz?)
Pro kontrolu derivace můžeš používat nástroje úvodního tématu VŠ, zde je odkaz na kontrolu tečny a normály..
Případně sem napíš celý svůj postup, kde jsi se zamotala. Ať se vede.
↑ jelena:
Postupuji podle toho zmatku, co mám v sešitě.
2.souřadnice je tedy:
Dále vypočítám derivaci:
Do zderivované fce dosadím hodnotu
: (výsledek směrnice tečny)
Dále směrnice normály:
A dál již nevím, co s tím (a buhví, jestli to je takto dobře - myslím tím jak postup, tak chyby či nechyby ve výpočtech)...
Dik :-)
↑ jukl.m:
děkuji, mně se to zdá v pořádku. Vzorce jsou tady, například.
Odkazy na kontrolu máš, případně se ozvi, pokud ještě problém. A sežeň si, prosím, nějakou normální učebnici, může být i starší.
↑ jukl.m:
Zdravím.
Ve výpočtu
(1) 
je ale vážná formální chyba (za kterou by bylo možno neudělat zkoušku). Mělo být např.
nebo

a pod. Ale (1) je nesprávně, protože zápis

lze chápat nejvýše jako rovnici s neznámou x, ale zde nemá jít o rovnici, ale o identitu platmou pro všechna x (z nějakého intervalu).
↑ Rumburak:
děkuji velice za pečlivou kontrolu (chybějící dvě zásadní čárky jsem opravdu přehlédla), na druhou stranu jsem se soustředila, že kolegyňka má strojový zápis derivace, protože v ručním zápisu by určitě měla jiné pořadí v čitateli.
Označím za vyřešené, zdravím :-)
Stránky: 1