Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mohl by jste mi někdo pomoci zkontrolovat již mnou vypočítané příklady? zítra na ty logaritmy píšu a tak se to potřebuji doučit na 100% . Děkuji.
a) log se zákl.36 x = -0,5 (výsl. 36 na -0,5 = x ) - jak dále dopočítat...
b) log se zákl.11 odmocnina z 11 = y (výsl. y=0,5)
c) log se zákl. a 1/32 = - 5/6 (výsl. .....??....)
děkuji
↑ Honza Matika:↑ Honza Matika:
ten poslední příklad jsem dopočítal do a= 64
co se toho prvního týče pořád mi to nevychází : vždy mi vyjde x= 1/6 - můžeš mi napsat, jak ses k tomu dostal?a kde jsi tam vzal tu 32? nemá to být 36? díky
↑ Spartak20:
Zdravím,
kolega ↑ Honza Matika: asi měl drobný překlep, snad se nebude zlobit, že jsem opravila přímo v příspěvku.
Poslední mi také vyšlo a=64. V pořádku? Děkuji.
↑ Spartak20:
ten první je v původním příspěvku ↑ Honza Matika:, jen jsem opravovala překlep, na který jsi sám upozornil. Vyšel stejně, jako Tobě.
V pořádku? Děkuji.
↑ jelena:
nevšiml jsem si :) , díky
mám ještě dva příklady , které ale nevím vůbec jak počítat (výraz a rovnice) - nemohli by jste mi sem prosím napsat postup jak nato ? hlavně u toho prvního, děkuji a to snad bude vše :)
2log se zákl. 4 (x+1) + log se zákl. 4 (x-1) + 1 - log se zákl. 4 (x+1) na 2 (x-1) . 4 =
log se zákl. 4 odmocnina ze 3+x + log se zákl. 4 odmocnina ze x+4 = 1/4 + log se zákl. 4 odmocnina ze 7x+1

↑ Spartak20: Prosím, dodržuj pravidla a založ si nový topic. A ptej se jen na jeden příklad 1) je to v pravidlech 2) ten druhý je obdobný, takže když pochopíš, jak řešit první, zvládneš i ten druhý