Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ apurvathea:Já mám taky jednu funkci: y=2x+5, heč. A dokonce k ní umím najít funkci inverzní. Nejdřív prohodím všechny výskyty x za y:
x=2y+5
Pak převedu všechno s y doleva a všechno bez y doprava:
2y=5-x
Teď s rovnicí stranou provedu něco, aby nalevo zbylo jen y. V případě mé rovnice stačí vydělení dvěma. Obecně to může být vydělení, vynásobení, odmocnění (pokud je y v nějaké mocnině), umocnění (pokud je y v odmocnině), zlogaritmování (pro y v exponentu, což se zrovna u tvé funkce hodí). Občas nestačí udělat jeden krok, je potřeba třeba zlogaritmovat a pak vynásobit,přičíst,odečíst nebo tak něco.
Pro mou funkci jsem našel inverzní
y=(5-x)/2,
hledat inverzi pro tvou funkci nehodlám, protože by ses tak nic nenaučil(a).
↑ Kondr: děkuji, po tvém vysvětlení je potřeba to přičíst, odečíst, vynásobit.... nebo tak něco je mi již vše zcela jasné a určitě se po tvém příspěvku toho hodně naučím... Ještě jednou díky

↑ apurvathea:Jsem rád, že jsem pomohl. Teď, když už nám to je oběma zcela jasné, mohu čistě pro kontrolu uvést svůj postup pro tu tvou funkci.
Prohodím proměnné:
Převedu:
Vydělím dvěma:
Zlogaritmuju:
Přičtu trojku:
Úpravy (po převedení) dělám vždy tak, aby se levá strana zjednodušovala.