Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2012 14:45

peacemaster
Reputace:   

absolutní extrémyna množině

dobré odpoledne, potřeboval bych nakopnout při výpočtu tohoto příkladu:
najděte abs. extrémy funkce $f(x,y)=1+x+y^2$ na množině $x^2+y^2\le 9$

umím spočítat příklady, kdy tam není větší-rovno, ale jen rovnítko - pak sestavím lagrangeovu fci, spočtu stacionární body, pak z hessovy matice vyjádřim zda-li to jsou maxima nebo minima. ale u tohoto příkladu si díky tomu znaménku nevím rady.

děkuji

#2 18. 05. 2012 15:04

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: absolutní extrémyna množině

rozděl si tu množinu na $x^2+y^2= 9$, kde použiješ lagrange, a $x^2+y^2< 9$, kde je to triviální

#3 18. 05. 2012 19:27

peacemaster
Reputace:   

↑ Stýv:
zkouším tu první část tedy $x^2+y^2= 9$ a vychází mi zajívavá čísla, tak bych poprosil o kontrolu.
našel jsem dva stac. body :
$A_{1}=[\frac{1}{2},\frac{\sqrt{35}}{2}];\lambda =-1$
$A_{1}=[\frac{1}{2},-\frac{\sqrt{35}}{2}];\lambda =-1$

sestavím matici druhých derivací, ale pro oba body jsou stejné, jelikož lambdy se rovnají, čili pro oba body mi vyjde že jsou to maxima. (determinant matice druhých derivací =0  a druhá derivace v obou bodech podle x = -2) to se mi zdá nějaké divné.

a dále nevím jak nalézt řešení uvnitř, tedy když podmínka je $x^2+y^2< 9$ psal si že je to triviální, ale nějak mi to nedocvakává :)

děkuji

#4 18. 05. 2012 20:04

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

pro kontrolu můžeš použít kalkulačku. proč jsi nenaše lten třetí stac. bod, kde je minimum, to nevím.

extrémy na otevřený množině se hledají normálně pomocí parciálních derivací

Zápatí