Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 05. 2012 23:25

Zavi
Zelenáč
Reputace:   

Derivace blíže neurčené funkce

Ahoj, profesor nám na poslední přednášce ukázal nějaké příklady s tím, že podobné budou ve zkoušce.
Překvapila mě tam jedna úloha:

Vypočtěte druhou parciální derivaci funkce f(x,y) podle u a v, kde x=sin(uv) a y=cos(uv).
Předpokládejte, že všechny druhé parciální derivace funkce f jsou spojité.

Nic takového jsem ještě neviděl a nevím, co si pod tím mám vlasně představit.
Pochopil jsem z toho, že f(u,v) bude obsahovat nějakou kombinaci toho sinu a cosinu. Jenže jak ji mohu derivovat, když nevím, jak uvnitř přesně vypadá?

První derivace podle u má vyjít $f_u = f_x \cdot v \cdot cos(uv) - f_y \cdot v \cdot sin(uv)$, ale vůbec nechápu, kde se tam co vzalo.
Hlavně ta derivace podle x a y, když jsem je už přeci nahradil tím sinem a cosinem. Tu druhou bych potom snad zvládl sám.
Díky za pomoc.

#2 19. 05. 2012 00:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace blíže neurčené funkce

Zdravím,

váš pan učitel má tento příklad v materiálech, jen se musíš zorientovat ve značení (příklad 13.13 a teorie okolo).

Konkrétně ve Tvé úloze není zadán předpis f(x, y), proto místo "podrobného předpisu derivace po x" se objevuje jen $f_x$, což označuje derivaci f po x. Jelikož máš před sebou složenou funkci $f(x,y)$, vevnitř je další funkce $x=g(u,v)$ pokračuješ derivovat její vnitřek, proto $(\sin(uv))_u=(\cos(uv))\cdot v$

Podaří se tak zorientovat?

Zápatí