Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s těmito příklady? Díky předem.
1) Popište z hlediska molekulové fyziky vznik sil pružnosti v tělese, které je pružně deformováno v tlaku.
2) Navrhněte proveditelný pokus, kterým zjistíte meze pružnosti tří druhů nití.

↑ terezkaaaaa5:
je potřeba najít graf silového působení mezi částicemi
http://ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/2_Mo … castic.pdf
no a když se podíváš na graf, tak od rovnovážné polohy se zvyšuje síla přitažlivá (odpudivá) mezi danými atomy, ale jen do určité vzdálenosti, pak začne klesat a blížit se k nule.
Takže když deformujeme tahem(tlakem), tak atomy od sebe vzdalujeme(přibližujeme), tím narůstá síla přitažlivá(odpudivá) a když se zvětšuje síla, tak se zvětšuje dle vzorce
napětí.

↑ terezkaaaaa5:
A co navrhuješ ty?
Vzorec
by ti mohl napovědět, co je třeba zjistit.

↑ janca361:
Nevím si rady s těmi třemi druhy nití, ani ten vzorec mi moc nepomohl.

↑ terezkaaaaa5:
Prosím poraďte mi :)

↑ terezkaaaaa5:
Ok, mez pevnosti je síla působící na průřez. Pořád žádný nápad?

↑ janca361:
Tak měl by to být takový pokus, abych zjistila největší hodnotu normálového napětí. Ale konkrétně nevím.

↑ terezkaaaaa5:
Mám tomu rozumět tak, že ty máš zjistit, která ze 3 nití má největší mez pružnosti?

↑ janca361:
Pomocí pokusu mám zjistit meze pružnosti 3 druhů nití. Já sice vím, co je to mez pružnosti, ale žádný pokus mě nenapadá.

↑ terezkaaaaa5:
Tak napiš, jakým způsobem jste mez pružnosti definovali, je to z části záležitost dohody.

↑ FliegenderZirkus:
Mez pružnosti je největší hodnota normálového napětí, při které je deformace tlakem (tahem) ještě pružná.

↑ terezkaaaaa5:
Ono je to celé trochu komplikovanější, zejména u těch méně typických a pravděpodobně nelineárních materiálů, jakým niť nejspíš bude. V prvním přiblížení by ti ale mohlo stačit zatěžovat a následně odlehčovat niť postupně roustoucí silou a měřit prodloužení po odlehčení. Pokud toto proudloužení dosáhne nějaké smluvní hodnoty (např. 0,2% původní délky), spočítáme mez pružnosti (resp. častěji mez kluzu) jako podíl působící síly a průřezu nitě. Zdrojů chyb v takovém pokusu je mnoho a můj tip je, že výsledek by byl nepoužitelný. Správně bychom měli použít trhací stroj, který vykreslí celý pracovní diagram.