Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ ExSh00t:
Pozor na znaménka: 
Ale nevím, jak tímto postupem dosáhneš řešení. Mě napadlo toto:
- umocnit na druhou, takže vlevo
se odečte s jedničkou vpravo a zbude tam jen výraz
, což už lze lehko vyřešit.
↑ ExSh00t:
vynásobíš 

edit: to co ti napsala Aquabela má jeden velký problém. Rovnice
má řešení např.
, ale to není řešení tvé původní rovnice. Umocňování není totiž ekvivalentní úprava.

↑ ExSh00t:
Když se pořádně podíváš, levá strana je vzorec sin(x-y), takže se to "složí"

^ Ekvivalentní úprava nevadí. Tohle ale není ekvivalentní. Tohle je důsledková úprava. A při důsledkových úpravách je nutné na konci udělat zkoušku, protože může vyjít víc řešení, než by mělo. (A to platí obecně u všech rovnic)
Jojo sekol som sa tam malo byť dôsledková, takže sa to dá riešiť cez dôsledkové a overiť obor hodnôt, čo sa mi ale stalo pri gonio, že som vydelil napr. cosx, alebo podobne a dal som podmienku cosx sa nerovná nule, pri jednej takejto podmienke po delení neznámou, mi vyšlo napr., že
pričom x bolo riešením, pri takýchto dôsledkových úpravach sa nehľadí na podmienky delitelnosti 0? Ale hneď sa nahádžu všetky riešenia radčej do skúšky? Proste v podmienke vyšlo, kvôli tomu, že som použil dôsledkovú, že sa nesmie rovnať, ale po dosadení skúška vyšla.