Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, prosím Vás, pomůžete mi s příkladem odtud: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=46248 ? Nevím si rady u té plošně centrované krychlové mřížky. A nemůžu se dostat k výsledku ve středu 12 a ve vrcholu 4 nejbližší atomy.
Nakresli si elementární buňku a počítej. Třeba nějak takto: Vidím, že od rohového atomu jsou v jedné buňce nejbližší právě tři atomy (atomy uprostřed stěn). Rohový atom je součástí 8mi buněk, je tedy 8*3=24 nejbližších atomů. Teď si uvědomím, že každý atom uprostřed stěny je společný právě dvěma buňkám a proto je nejbližších atomů 24/2=12. Pro atomy uprostřed stěn je to z náčrtu vidět ihned -- nejbližší jsou 4 rohové atomy, které leží na stejné rovině jako zkoumaný atom.

↑ zpsi:
Takže správně není ve středu 12 a ve vrcholu 4 nejbližší atomy? Ale 12?

Prosím, opravdu to potřebuji vědět. A teď jsem v tom úplně zamotaná.
↑ terezkaaaaa5: Rozjímal jsem nad tím, 4 by to mohly být, pokud by šlo o nekubickou plošně centrovanou mřížku, ale pokud je kubická, mělo by to být 12. Jak už jsem psal v jednom tvém minulém tématu.

↑ rleg:
Takže v mém případě by to mělo být těch 12. Ale ve výsledcích je 12 a 4, tak nevím.
↑ terezkaaaaa5: Už jsem zažil, že jsou výsledky blbě. V tomhle případě, bych se hádal s přednášející. Jak jsem řek, jsou možné 2 řešení, buď se nejedná o kubickou soustavu, nebo je blbě výsledek. Jiné vysvětlení nemám (teoreticky bych mohl chybu udělat sám, ale je málo výpočtů, které bych kontroloval pečlivěji).