Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://imageshack.us/photo/my-images/837/matikal.jpg/
Ahoj, mám to správně? A jak bych se měl zbavit toho céčka?
Zdravím,
délka výšky
je vzdálenost mezi bodem A a přímkou BC. Tedy sestav pořádně obecnou rovnici přímky BC.
Normálový vektor k BC bude směrovým vektorem pro
. Rovnici přímky, na které je výška sestavíš v parametrickém tvaru (ještě použiješ bod A).
Piš, prosím, pořádně zadání a své řešení. Děkuji.
↑ jelena:
tak jsem to zkusilů přepočítat, nějakou záhadou mi vysšli jiný vektor, a navíc mi pak horní část zlomku vyšla jako nuila...
kde je chyba?
http://imageshack.us/photo/my-images/820/leery.jpg/
díky
↑ Fredy.00:
děkuji, rozpracováno dobře. Než začneš počítat délku |v|, třeba sestavit obecnou rovnici BC jako ax+by+c=0 (to je chybějící c).
Máš normálový vektor (9,3) a bod, kterým BC prochází (B nebo C), tedy:
9x+3y+c=0 dosazuji souřadnice bodu B: 9*5+3*7+c=0, odsud c=...
A to je c, které používáš do vzorce |v|. V pořádku?

↑ Fredy.00:
Pokiaľ to chcete riešiť pomocou tohoto vzorca, priamku úsečky BC si musíte vyjadriť všeobecne a potom vám tam žiadne c nezostane. Normálový vektor je: 9 a 3 ak B má súradnice 5 a 7 lebo tú prvú súradnicu B neviem prečítať.
Dosadíš do rovnice za ab normalový vektor a za xy buď súradnice bodu B alebo bodu C:

Všeobecná rovnica priamky BC bude:
Výška bude mať dĺžku: 
↑ Fredy.00:
tu část problému jsi si způsobil sám (prohlásil jsi délku |v| za nulovou, což není pravda).
Hodnotu
máš počítat jak jsem napsala a jak počítal hodný kolega ↑ dominiksuroviak:.
↑ Fredy.00:
:-) prosím Tebe, počítal jsi dobře, to je Tvůj normálový vektor
normálový je (9;3)
který použil do obecné rovnice přímky BC
9x+3y+c=0 dosazuji souřadnice bodu C: 9*8+3*(-2)+c=0, odsud c=...
A vypočetl c=-66. Kde se ztrácíš? Děkuji.
Potřebuješ vzdálenost bodu A od přímky BC.
Musíš pořádně, jako bys nevěděl nic jiného sestavit obecnou rovnici přímky BC, máš zadáno: body B, C. Na všechno ostatní okolo prosím zapomeň. OK?
↑ Fredy.00:
Ty jsi rovnici přímky BC nedodělal. Splň, prosím, tento úkol a pak se uvidí:
Musíš pořádně, jako bys nevěděl nic jiného sestavit obecnou rovnici přímky BC, máš zadáno: body B, C. Na všechno ostatní okolo prosím zapomeň. OK?
↑ jelena:
http://imageshack.us/photo/my-images/820/leery.jpg/
na tomto odkazu jsem ji dopočítal
↑ Fredy.00:
na tomto odklazu to céčko nezbylo... tak co myslíš tím "dopočítat"?
↑ Fredy.00:
Postup v odkazu (jeho 2. polovinu) nemáš, bohužel dobře. Zrekapituluji úlohu:
V trojúhelníku ABC zadaném body A [1; 2], B [5; 7], C [8; -2] určete délku výšky na stranu a (
)
Začal jsi vzorcem pro vzdálenost bodu A od přímky BC. Bod A máš kompletně zadán, ale přímku BC nemáš. Proto máš před sebou zcela samostatný úkol:
sestavit obecnou rovnici přímky BC, máš zadáno: body B, C.
Vyřeš, prosím, jen tuto část úlohy - z bodu B, C sestavit vektor (směrový), přeměnit na normálový, sestavit obecnou rovnici přímky BC s neznámou c, dosazením souřadnic bodu B nebo C určit neznámou c.
Zapomeň, prosím, na vzorec pro délku výšky.
Když čteš, co Tobě píší, čti, prosím, nahlas, protože to povídám :-)
↑ jelena:
sestavil jsem ji coby tuto rovnici:
9 * 1 + 3 * 2 - 15
(do vzorce jsem nejdříve dosadil body a hodnoty vektoru podle rozvržení daných hodnot ve vzorci, a dopočítal jsem tu -15)
Já pořád nějak nevím, jakej je rozdíl mezi tím, tu obecnou rovnici vypočítat nahoře, v tom vzoric, a tím to psát vedle na papírek. Výsledejk mi přijde pokaždé stejný :)
9 * 1 + 3 * 2 - 15
Toto je nedobře. Ty pořád hledíš na vzorec pro výšku, bereš čitatel ze vzorce a myslíš si, že dopočteš c.
Zapomeň, že ten vzorec vůbec máš. Vezmi si čistý papír a od začátku jen sestavuj rovnici přímky BC.
z bodu B, C sestavit vektor (směrový), přeměnit na normálový, sestavit obecnou rovnici přímky BC s neznámou c, dosazením souřadnic bodu B nebo C určit neznámou c.
↑ Fredy.00:
ano, je to správně. Můžeš používat i bod C, výsledek musí být stejný.
Teď máš všechno potřebné pro dosazení do vzorce na délku výšky. Už vidíš, kde byl zádrhel? Měj se.
↑ Fredy.00:
jen tak v rychlosti. Rovnice pro vzdálenost bodu vyžaduje mít jak bod, tak přímku, od které byl vzdálen bod. Bod A jsi měl, ale přímku BC jsi neměl kompletní.
Tedy pokoušet se ze vzorce dostat zároveň vzdálenost a zároveň c nemohlo být úspěšně.
Technicky jsi provedl toto
zpět c nalevo:
, ovšem
je v čitateli vzorce pro vzdálenost. Zlomek je nulový, pokud čitatel je nulový. To znamená, že jsi prohlásil celou vzdálenost
za nulovou. A to jsi nechtěl.
Stačí tak? Měj se.
↑ jelena:
hele, já to počítal podle návodu, ale opět mi vyšla horní část zlomku nulová:
co s tím je?
díky
http://imageshack.us/photo/my-images/28/leery.jpg/
↑ Fredy.00:
:-) změnila jsem Tobě titulek, ale kdyby se moc nelíbil, tak ho odzměním.
V návodu je opakovaně psáno, že počítáme vzdálenost bodu A od přímky BC (rovnice přímky BC je
). Ty jsi však do vzorce dosadil souřadnice bodu B.
Máme, prosím, nějaký termín na splnění tohoto úkolu? Děkuji.