Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den
nevím si rady s jedním příkladem
napište rovnice tečen hyperboly
které jsou kolmé k přímce 
myslel jsem že si udělám kolmou přímku k
něco z toho vyjádřím a dosadím do rovnice hyperboly a diskriminant se bude rovnat 0! ale to asi nejde. protže takových přímek může být nekonečně mnoho co?
děkuji
↑ zdenek1:
děkuji, takhle přesně to mám taky! Dohadoval jsem seo tom s profesorem o on mi říkal, že v tom žádnou geometrii nevidí.
prosím, funguje tento postup pro všechny kuželosečky?
jak říkáte, že jich mnoho není( asi mi pořád něco uchází) u hyperboly může přímka protnout útvar a může mít jeden společný bod a přesto není tečná :/
Dohadoval jsem seo tom s profesorem o on mi říkal, že v tom žádnou geometrii nevidí.
V tom případě doporučuji vyměnit profesora.
prosím, funguje tento postup pro všechny kuželosečky?
Ano a funguje i pro funkce, jejichž část je kuželosečka, např. 
jak říkáte, že jich mnoho není( asi mi pořád něco uchází) u hyperboly může přímka protnout útvar a může mít jeden společný bod a přesto není tečná :/
No není jich mnoho, jsou dvě. 
Pokud přímka protne hyperbolu v jednom bodě a není to tečna, je to přímka rovnoběžná s asymptotou. Rozdí poznáš tak, že když dosadíš z přímky do hyperboly (jako tady
), tak ti nevznikne kvadratická rovnice, ale (po úpravě) jen lineární.
↑ zdenek1:
děkuji, za pomoc a vyčerpávající odpověď.
snad to u maturity nějak obhájím