Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2012 21:17 — Editoval etchie (23. 05. 2012 21:48)

etchie
Pozice: študent
Reputace:   

Simpsonova metóda - numerický integrál

Ahojte,

odhad chyby pri počítaní numerického integrálu pomocou Simpsonovej metódy vyzerá takto:

$|\varepsilon|\le\frac{(b-a)^5}{180n^4}M_4$

pričom $M_4=max|f^{(4)}(x)|$ pre $x\in <a,b>$

zo vzorca pre chybu si vyjadrím n aby som vedel ako mám rozdeliť interval <a,b> pre požadovanú presnosť epsilon.
Problém je, že štvrtá derivácia väčšiny normálnych funkcií je 0. čiže potom aj M4 = 0.
následne dostávam že potrebujem počet delení $n \ge 0$, čo mi teda nijako nepomôže, lebo to som "tušil" aj bez vzorca.
ako sa správne používa táto metóda a hlavne ako sa stanoví nejaké zmysluplné n ?

ďakujem pekne za odpovede

• (téma jako vyřešené označil(a) etchie)

#2 23. 05. 2012 21:41

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Simpsonova metóda - numerický integrál

štrvrtá derivácia je identicky na intervale nulová len pre polynómy najviac tretieho stupňa
$f^{\(4\)}{\(x\)}=0\nl f^{\prime\prime\prime}{\(x\)}=a\nl f^{\prime\prime}{\(x\)}=ax+b\nl f^{\prime}{\(x\)}=\frac{ax^2}{2}+bx+c\nl f{\(x\)}=\frac{ax^3}{6}+\frac{bx^2}{2}+cx+d$ teda pre takéto polynómy je Simpsonova metóda úplne presná, teda má nulovú chybu, ale takéto srandovné funkcie sa dajú pekne integrovať aj priamo

MATH IS THE BEST!!!

#3 23. 05. 2012 21:57

etchie
Reputace:   

↑ jarrro:

z toho mi vyplýva, že ak M4=0, tak potom n musí byť 2, pretože podmenka Simpsonovej metódy je párne n. pričom dostávam presné riešenie s najmenším možným n. toto som skúšal pre počítanie obsahu pod parabolou a sedelo to presne. teraz skúšam jednoduchšiu verziu a počítam obsah pod lineárnou funkciou. a tu mi to nesedí presne. mám tam odchýlku aj pre veľké hodnoty ako n = 100. čo ale bude asi znamenať, že mám chybu vo svojom výpočte (programe).

#4 23. 05. 2012 22:45

etchie
Reputace:   

no je to tak ako som písal, chyba vo výpočte.

vzorec pre výpočet začína s delením intervalu od x0 cez x1 až po xn.
krajné funkčné hodnoty sa sumujú iba raz, párne 2x a nepárne 4x. takto to mám zafixované v hlave.

ale keď sa vzorec prepíše do programovacieho jazyka, ktorý indexuje polia od 1 (Matlab), tak preč je všetka párnosť aj nepárnosť zo vzorca. v Matlabe pri absencii indexu 0 je všetko ohľadom párnosti a nepárnosti naopak. je to posunuté o 1 a takáto chyba je doslova neviditeľná.

ďakujem za pomoc.

#5 23. 05. 2012 22:51

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ etchie:wolfram potvrdzuje správnosť Simpsona pre polynómy najviac tretieho stupňa

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí