Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ blechy:
kolega ↑ Phate: patrně myslí, že x-souřadnice průsečíku tečny a osy x je stejná, jako y-souřadnice průsečíku tečny a osy y. Tečna a osy tvoří pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník.
Pokud mate označení x, můžeš používat "znamena, ze ma pruseciky [0,a] a [a,0]".
Můžeš sem umístit obrázek, ze kterého bude jasné, zda se rozumíme.
↑ blechy:
děkuji, ale sleduji, že označením a jsem také moc nepomohla, jelikož v elipse značí něco jiného.
Tedy ještě jednou: [0, nějaké číslo] a [stejné "nějaké číslo", 0], napříkl. [0, w] a [w, 0]. Tečna se má dotykat elipsy a na osách vytnout stejné číslo w.
↑ jelena:
tak zkusím nový obrázek .. takto by to mělo vypadat... předpokládám, že teď je to tak, jak jste oba mysleli ... mně jde hlavně o to, jak to analyticky spočítat..., protože to je to, co vlastně pořádně nevím. Mám zadané a, b, a vím, že elipsa má střed v bodě /0,0/ a že rovnice tečny bude jistě ve tvaru x2x+y2y=1. Ale jak přijdu na bod dotyku?
děkuji, už je to shodné. Zůstala bych u označení
- bod doteku T [x_0, y_0].
- bod na osách [0, w], [w, 0], [0, -w], [-w, 0].
Rovnice přímky, která prochází body [0, w], [w, 0] (trojúhelník v 1. kvadrantu) je
. Pokud přímka má být tečnou, potom s elipsou má jeden společný bod a kvadratická rovnice sestavena dosazením bodu z přímky a elipsy má jeden dvojnásobný kořen (D=0), tedy sestavit příslušnou kvadratickou rovnici a vyšetřit vzhledem k parametru w. Další přímky již odvodíme z této první (jako rovnoběžné nebo kolmé).
Možné vzory (je v tom i druhá metoda, kterou jsi navrhl - použití vzorce pro tečnu, ovšem je třeba udělat pořádek v označení, co používáš).