Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2012 18:33

marshallaw4
Reputace:   

Jakou rychlostí "orbituje" elektron kolem atomového jádra?

Jak si pamatuju, parkrat jsem cetl, ze skoro rychlosti svetla c, ale taky musi zalezet na energii toho elektronu, ale ta asi spis ovlivnuje jen ten onoho pohyb z atomu k dalsimu atomu. poradte
takhle to dopadne kdyz beru moc informaci najdenou :D
ale jestli je to az rychlost svetla tak jestli je muj vypocet spravny tak elektron vodiku se otoci 95 biliardakrat za sekundu kolem atom. jadra, to bude asi duvod proc se podle kvantove mechaniky muze obevit najednou na Marsu :)

#2 23. 05. 2012 22:31 — Editoval Kuci (23. 05. 2012 22:48)

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

Re: Jakou rychlostí "orbituje" elektron kolem atomového jádra?

No toto je dosť problém, lebo to máš v podstate rovnicu o dvoch neznámych. Taktiež musíš kalkulovať že ide o pohyb po elipse čiže zahrnúť polomer jadra a dištanc od jadra...Ja osobne nevidím dôvod zaoberať sa tým.
A nepochopil som vete ,,to bude asi duvod proc se podle kvantove mechaniky muze obevit najednou na Marsu". Vodík sa predsa vyskytuje všade v našej slnečnej sústave, dokonca jeho nuklidy tvoria aj časť kozmického žiarenia.

Pre zaujímavosť, rýchlosť elektrónového neutrína by si mohla približovať svetlu, keďže jeho hmotnosť je iba $2.2 eV/c^{2}$ a podľa einsteinovej rovnice môžeme priradiť fotónu akúkoľvek pohybovú hmotnosť na množine kladných reálnych čísel, je možné že el. neutríno môže byť niekedy rýchlejšie ako svetelný fotón.

#3 24. 05. 2012 00:04

LukasM
Reputace:   193 

↑ marshallaw4:
Otázka nemá smysl. Elektron není klasická částice, nemá smysl počítat s ním jako s rotujícím míčkem na provázku. Elektron kolem toho jádra žije nějakým svým vlastním způsobem, který právě popisuje kvantová (ne klasická) mechanika.

↑ Kuci:
Kdejaká částice může být rychlejší než světlo. Žádná částice nemůže překročit rychlost světla ve vakuu c.

#4 24. 05. 2012 09:51

Kuci
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:
Ja som nepísal, že by mohlo byť rýchlejšie ako svetlo. Ja som písal, že by sa jeho rýchlosť mohlo ľahko a vysoko približovať rýchlosti svetla. A nemyslím si, že hocaká častica môže byť rýchlejšia ako svetlo. Na to by na ňu musel byť vyvinutá tak enormne veľká energia, až sa mi to zdá vysoko nepravdepodobné.

No elektrón má charakter častice a aj vlnenia. Takže jeho aktuálnu polohu neviem či by bolo vôbec niekedy možné vypočítať.

#5 24. 05. 2012 11:22

LukasM
Reputace:   193 

Kuci napsal(a):

... je možné že el. neutríno môže byť niekedy rýchlejšie ako svetelný fotón.

Kuci napsal(a):

Ja som nepísal, že by mohlo byť rýchlejšie ako svetlo.

Asi takhle, no.

Kuci napsal(a):

A nemyslím si, že hocaká častica môže byť rýchlejšia ako svetlo. Na to by na ňu musel byť vyvinutá tak enormne veľká energia, až sa mi to zdá vysoko nepravdepodobné.

Částice se nikdy nebude pohybovat rychlostí vyšší než c (rychlost světla ve vakuu). To plyne z té teorie relativity, kterou jsi sám zmínil. Neplyne z ní, že to je nepravděpodobné, nebo že se musí dodat enormně velká energie. Plyne z ní, že to nejde.
Já jsem jen poznamenal, že částice opravdu mohou být rychlejší než světlo (ne světlo ve vakuu). Světlo totiž, pokud se nepohybuje ve vakuu ale v nějakém prostředí, má rychlost nižší než c. A částice jsou omezeny tím c, takže mohou v daném prostředí opravdu být rychlejší než světlo.

Zápatí