Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobrý den, řeším tuto úlohu: Vyšetřete lok. extrémy funkce y(x) pro křivku zadanou implicitně rovnicí 
drží se mě však nejistota u hledání stacionárních bodů, první derivace (tak že jsem funkci y prohlásil za fci proměnné x) vychází následovně:
položim rovno nule, vytknu a mám 
z čehož dostanu body

y-ové souřadnice získám tak, že dosadím x-ové do zadání, z čehož vyleze nálož y-souřadnic:
pro
:

pro
dostanu po dosazení do zadání 
udělám substituci
a dostávám
a 
po zpětné substituci mám
z čehož dostanu 2 y-ové souřadnice
a pro druhý kořen substituované rovnice dostanu analogicky 
je takto správný postup?
dohromady je to 11 stacionárních bodů a mě jde o to jestli moje zpětna substituce je správná, protože mi přijde dosti pracné počítat hodnoty první a druhé derivace pro všech 11 bodů a kontrolovat je na minima/maxima, ve zkoušce na kterou máme 1,5 hodiny. Jen než jsem vypočítal stac. body ta mi to trvalo asi 45 minut :)
druhý dotaz je zda-li musím hledat hodnotu derivací ve všech najitých bodech, nebo jsou některé nesmyslné a nemusim s nimi počítat? pokud ano, jak tyto nesmyslné body najdu?
výsledek celé úlohy (je to jen 6 stac. bodů) je na druhé stránce tohoto odkazu, příklad 3a Odkaz
edit: doplněno korektní zadání úlohy
Zdravím.
Především je potřeba vyjasnit jednu nesrovnalost:
V nadpise témtu je uvedeno cosi o lok. extrémech implicitně zadané funkce a i některé úvahy Tvého výpočtu ukazují tím směrem,
ale na začátku hlavního textu je zadání
"Najdi lokální extrémy funkce
",
což je jiná úloha, funkce F dvou proměnných je zde zadána naopak explicitně a o žádné implicitně zadané funkci tu zmínka není.
Takže jak je to se skutečným zadáním ?
↑ Rumburak:
pardon za nejasnost - doslovné zadání:
Vyšetřete lok. extrémy funkce y(x) pro křivku zadanou implicitně rovnicí 
edit: oprava
↑ peacemaster:
Problém je v tom, že rovnicí
je zadána pouze funkce F dvou proměnných x, y a rozhodně ne křivka.
Rovnicí
je zadána plocha.
Pro vhodnou konstantu
pak může být rovnicí
zadána křivka prípadně funkce
. V tomto případě také
hovoříme o implicitním zadání oné funkce či křivky. Ta rovnice
s konkretní hodnotou
nám tu ale doposud chybí.
Zdravím v tématu, kolega poskytl odkaz na originál a v tom je =0 (zadání 3a.)
↑ jelena:
nojo, pardon tak ještě jednou oprava: 
↑ peacemaster:
Implicitní funkce y(x) zadané rovnicí
jsou - i když počítáme pouze ty, co jsou spojité - čtyři a můžeme je vyjádřit explicitně:
(1)
,
jejich společným definičním oborem je uz. interval
TOTO JE ŠPATNĚ,
OPRAVA: jejich společným definičním oborem je uz. interval
,
Nicméně těch implicitních funkcí - takové zadání je silně nekorektní.
Pokud jde o rychlou metodu: šlo by vyšetřit extrémy funkce
na uvedeném intervalu a pak úsudkem se dobrat k resumé pro funkce (1).
↑ Rumburak:
děkuji, nicméně mám obavu, že takto bych na to sám nepřišel, já umím postupovat pouze způsobem jaký jsem nastínil ve svém prvním příspěvku a vyjádření explicitních funkcí které jste napsal, tak na ty bych takto určitě sám nepřišel. je můj postup z prvního příspěvku alespoň trochu korektní? je to postup, který jsem nastudoval zde: Odkaz pokud ne, co musím dostudovat?
děkuji
↑ peacemaster:
vážený kolega Rumburak, budu doufat, že doporučí něco efektivního.
Mne ještě napadá varianta vypočítat 2. derivaci "v nevyjádřeném tvaru" a bez dosazování výrazu 1. derivace. Budou se v ni objevovat násobky 1. derivace (která je v některých bodech podezřelých z extrému nulová (ještě jsou neexistující)), tedy při ověřování konkrétních bodů část výrazu se vynuluje a ověření bude rychlejší.
doplněno: y=0 vyloučím, jelikož není splněna podmínka f_y nenulové.
↑ peacemaster:
Úlohy v písemkách někdy bývají postaveny tak, aby otestovaly spíše orientaci v problému a kreativitu než početní rutinu.
Tu metodu, co jsem popsal posledně (v příspěvku ↑ Rumburak:) se ještě pokusím rozvést - nic efektivnějšího mně od té dpoby nenapadlo.
Funkce

vznikly složením funkcí

proměnné EDIT:
s funkcí
,
.
Podrobněji nechť
,
,
,
.
EDIT. Funkce
jsou - narozdíl od funkcí
- definovány i pro libovolné
.
Všechny funkce
jsou dále poskládány z ryze monotonních funkcí, takže snadno nahlédneme, že např. funkce
a tedy i
atd. až
jsou klesající a
je rostoucí , obdobně
je rostoucí a
klesající.
Nyní můžeme říci např. toto:
Je-li v bodě
lok. maximum funkce
(vyšetřit extrémy této funkce je relativně snadné), potom:
funkce
EDIT: pokud je v bodě
definována,
má v tomto bodě lok. maximum resp. lok. minimum podle toho, zda funkce
je rostoucí nebo klesající .
Obdobnou úvahu použijeme na případ, kdy v bodě
je lok. minimum funkce
.
Tvoji metodu ještě podrobně překontroluji (na první pohled mi připadá v pořádku, i když mi z ní běhá mráz po zádech :-) ) , ale na web se dostanu
až po neděli. Třeba do té doby pomůže i někdo další.
↑ peacemaster:
Ano, tato cesta je také správná.
Ještě bychom měli zdůvodnit korektnost tohoto postupu, tj. ukázat, že jednotlivé lokální a hladké implicitní funkce "procházející" nalezenými body
skutečně existují. K tomu může pomoci buďto úvaha o řešitelnosti příslušné bikvadratické rovnice
(s neznámou y a parametrem x),
nebo kontrola, zda
v odpovídajících bodech [x, y] - pak by podle věty o implicitní funkci byla její lokální jednoznačná existence zaručena.
Ta druhá možnost mi zde ale nepříjde jako příliš efektivní, protože výpočet y z rovnice
(či jiný postup, jak ukázat, že pro tyto kořeny
je
) nutno rovněž provést, navíc se ochudíme o bod [0, 0] , kde
(IF není určena jednoznačně).
Otrocky vyšetřovat všechny podezřelé body nemusíme, stačí omezit se na jeden kvadrant a pak využít skutečnosti, že úloha je symetrická podle obou
souřadnicových os.
Do svého předchozího příspěvku jsem doplnil některá upřesnění. Úloha je opravdu velmi komplikovaná a myslím, že se hodí spíše na klasifikovaný
referát než do písemky.