Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 05. 2012 14:52 — Editoval peacemaster (24. 05. 2012 15:39)

peacemaster
Reputace:   

lokální extrémy implicitně zadané funkce

dobrý den, řeším tuto úlohu: Vyšetřete lok. extrémy funkce y(x) pro křivku zadanou implicitně rovnicí $F(x,y)=x^4+y^4-x^2-y^2=0$

drží se mě však nejistota u hledání stacionárních bodů, první derivace (tak že jsem funkci y prohlásil za fci proměnné x) vychází následovně:
$y'=\frac{2x-4x^3}{4y^3-2y}$ položim rovno nule, vytknu a mám $2x(1-2x^2)=0$
z čehož dostanu body
$x_1=0$
$x_2=\sqrt{\frac{1}{2}}$
$x_3=-\sqrt{\frac{1}{2}}$

y-ové souřadnice získám tak, že dosadím x-ové do zadání, z čehož vyleze nálož y-souřadnic:
pro $x=0$:

$y_1=0$
$y_2=1$
$y_3=-1$

pro $x=\sqrt{\frac{1}{2}}$ dostanu po dosazení do zadání $y^4-y^2-\frac{1}{4}=0$
udělám substituci $y^2=t$ a dostávám $t_{1}=\frac{1+\sqrt{2}}{2}$ a $t_{2}=\frac{1-\sqrt{2}}{2}$
po zpětné substituci mám $y^2_{1}=\frac{1+\sqrt{2}}{2}$ z čehož dostanu 2 y-ové souřadnice

$y=\pm \sqrt{\frac{1+\sqrt{2}}{2}}$ a pro druhý kořen substituované rovnice dostanu analogicky $y=\pm \sqrt{\frac{1-\sqrt{2}}{2}}$

je takto správný postup?

dohromady je to 11 stacionárních bodů a mě jde o to jestli moje zpětna substituce je správná, protože mi přijde dosti pracné počítat hodnoty první a druhé derivace pro všech 11 bodů a kontrolovat je na minima/maxima, ve zkoušce na kterou máme 1,5 hodiny. Jen než jsem vypočítal stac. body ta mi to trvalo asi 45 minut :)

druhý dotaz je zda-li musím hledat hodnotu derivací ve všech najitých bodech, nebo jsou některé nesmyslné a nemusim s nimi počítat? pokud ano, jak tyto nesmyslné body najdu?

výsledek celé úlohy (je to jen 6 stac. bodů) je na druhé stránce tohoto odkazu, příklad 3a Odkaz

edit: doplněno korektní zadání úlohy

#2 24. 05. 2012 15:14 — Editoval Rumburak (24. 05. 2012 15:15)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: lokální extrémy implicitně zadané funkce

Zdravím.

Především je potřeba vyjasnit jednu nesrovnalost:

V nadpise témtu je uvedeno cosi o lok. extrémech implicitně zadané funkce a i některé úvahy Tvého výpočtu ukazují tím směrem,
ale na začátku hlavního textu je zadání

"Najdi lokální extrémy funkce $F(x,y)=x^4+y^4-x^2-y^2$",

což je jiná úloha, funkce F dvou proměnných je zde zadána naopak explicitně a o žádné implicitně zadané funkci tu zmínka není.
Takže jak je to se skutečným zadáním ?

#3 24. 05. 2012 15:20 — Editoval peacemaster (24. 05. 2012 15:40)

peacemaster
Reputace:   

↑ Rumburak:
pardon za nejasnost - doslovné zadání:
Vyšetřete lok. extrémy funkce y(x) pro křivku zadanou implicitně rovnicí $F(x,y)=x^4+y^4-x^2-y^2=0$

edit: oprava

#4 24. 05. 2012 15:31 — Editoval Rumburak (24. 05. 2012 15:35)

Rumburak

↑ peacemaster:

Problém je v tom, že rovnicí $F(x,y)=x^4+y^4-x^2-y^2$ je zadána pouze funkce F dvou proměnných x, y a rozhodně ne křivka.

Rovnicí  $z = F(x, y)$ je zadána plocha.

Pro vhodnou konstantu $c$  pak může být rovnicí  $F(x, y) = c$ zadána křivka prípadně funkce $y=y(x)$. V tomto případě také
hovoříme o implicitním zadání oné funkce či křivky. Ta rovnice $F(x, y) = c$ s konkretní hodnotou  $c$  nám tu ale doposud chybí.

#5 24. 05. 2012 15:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu, kolega poskytl odkaz na originál a v tom je =0 (zadání 3a.)

#6 24. 05. 2012 15:39

Rumburak

↑ jelena:
Děkuji, pak už jem se do prvního příspěvku nedíval a zadání jsem minul.

#7 24. 05. 2012 15:39 — Editoval peacemaster (24. 05. 2012 15:41)

peacemaster
Reputace:   

↑ jelena:
nojo, pardon tak ještě jednou oprava: $F(x,y)=x^4+y^4-x^2-y^2=0$

#8 24. 05. 2012 16:18 — Editoval Rumburak (25. 05. 2012 10:19)

Rumburak

↑ peacemaster:

Implicitní funkce y(x) zadané rovnicí $x^4+y^4-x^2-y^2 = 0$ jsou - i když počítáme pouze ty, co jsou spojité -  čtyři a můžeme je vyjádřit explicitně:

(1)                                                 $y_i(x) = \pm \sqrt{\frac{1\pm \sqrt{1 - 4(x^4-x^2)}}{2}}$ ,

jejich společným definičním oborem je uz. interval  $\left[0, \sqrt{\frac{1 + \sqrt{2}}{2}}\right]$  TOTO JE ŠPATNĚ,

OPRAVA:  jejich společným definičním oborem je uz. interval  $\left[-\sqrt{\frac{1 + \sqrt{2}}{2}}, \sqrt{\frac{1 + \sqrt{2}}{2}}\right]$,

Nicméně těch implicitních funkcí - takové zadání je silně nekorektní.

Pokud jde o rychlou metodu: šlo by vyšetřit extrémy funkce $u(x) = x^4-x^2$ na uvedeném intervalu a pak úsudkem se dobrat k resumé pro funkce (1).

#9 24. 05. 2012 19:19

peacemaster
Reputace:   

↑ Rumburak:
děkuji, nicméně mám obavu, že takto bych na to sám nepřišel, já umím postupovat pouze způsobem jaký jsem nastínil ve svém prvním příspěvku a vyjádření explicitních funkcí které jste napsal, tak na ty bych takto určitě sám nepřišel. je můj postup z prvního příspěvku alespoň trochu korektní? je to postup, který jsem nastudoval zde: Odkaz pokud ne, co musím dostudovat?

děkuji

#10 24. 05. 2012 23:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ peacemaster:

vážený kolega Rumburak, budu doufat, že doporučí něco efektivního.

Mne ještě napadá varianta vypočítat 2. derivaci "v nevyjádřeném tvaru" a bez dosazování výrazu 1. derivace. Budou se v ni objevovat násobky 1. derivace (která je v některých bodech podezřelých z extrému nulová (ještě jsou neexistující)), tedy při ověřování konkrétních bodů část výrazu se vynuluje a ověření bude rychlejší.

doplněno: y=0 vyloučím, jelikož není splněna podmínka f_y nenulové.

#11 25. 05. 2012 15:29 — Editoval Rumburak (29. 05. 2012 09:08)

Rumburak

↑ peacemaster:

Úlohy v písemkách někdy bývají postaveny tak, aby otestovaly spíše orientaci v problému a kreativitu než početní rutinu. 

Tu metodu, co jsem popsal posledně (v příspěvku ↑ Rumburak:) se ještě pokusím rozvést - nic efektivnějšího mně od té dpoby nenapadlo.

Funkce 

$y_i(x) = \pm \sqrt{\frac{1\pm \sqrt{1 - 4(x^4-x^2)}}{2}}$

vznikly složením funkcí

$g_i(u) = \pm \sqrt{\frac{1\pm \sqrt{1 - 4u}}{2}}$

proměnné EDIT: $u \in \[ 0,  \frac{1}{4}\]$ s funkcí  $u = u(x) = x^4-x^2$$x \in I :=\left[-\sqrt{\frac{1 + \sqrt{2}}{2}}, \,\,\,\sqrt{\frac{1 + \sqrt{2}}{2}}  \,\,\right]       $ .
Podrobněji nechť

$g_1(u) = \sqrt{\frac{1 + \sqrt{1 - 4u}}{2}}$ ,
                          $g_2(u) = - \sqrt{\frac{1+ \sqrt{1 - 4u}}{2}}$,
                          $g_3(u) =  \sqrt{\frac{1- \sqrt{1 - 4u}}{2}}$,
                          $g_4(u) = - \sqrt{\frac{1 - \sqrt{1 - 4u}}{2}}$

EDIT. Funkce $g_1  ,   g_2$ jsou - narozdíl od funkcí $g_1  ,   g_2$ - definovány i pro libovolné $u < 0$ .

Všechny funkce $g_i(u)$ jsou dále poskládány z ryze monotonních funkcí, takže snadno nahlédneme, že např. funkce
$1 - 4u$ a tedy i $\sqrt{1 - 4u}$ atd. až $g_1(u)$ jsou klesající a $g_2(u) = -g_1(u)$ je rostoucí , obdobně $g_3(u)$ je rostoucí a $g_4(u)$ klesající.

Nyní můžeme říci např. toto:

Je-li v bodě $c \in I$ lok. maximum funkce $u(x)$ (vyšetřit extrémy této funkce je relativně snadné),  potom:

funkce  $y_i(x) = g_i(u(x))$

EDIT: pokud je v bodě $c$ definována,

má v tomto bodě lok. maximum resp. lok. minimum podle toho, zda funkce $g_i(u)$ je rostoucí nebo klesající .

Obdobnou úvahu použijeme na případ, kdy v bodě $x \in I$ je lok. minimum funkce $u(x)$.

Tvoji metodu ještě podrobně překontroluji (na první pohled mi připadá v pořádku, i když mi z ní běhá mráz po zádech :-) ) , ale na web se dostanu
až po neděli. Třeba do té doby pomůže i někdo další.

#12 29. 05. 2012 09:40 — Editoval Rumburak (29. 05. 2012 09:54)

Rumburak

↑ peacemaster:

Ano, tato cesta je také správná.
Ještě bychom měli zdůvodnit korektnost tohoto postupu, tj. ukázat, že jednotlivé lokální a hladké implicitní funkce "procházející" nalezenými body
skutečně existují.  K tomu může pomoci buďto úvaha o řešitelnosti příslušné bikvadratické rovnice $F(x, y)=0$ (s neznámou y a parametrem x),
nebo kontrola,  zda  $\frac{\partial F}{\partial y} \ne 0$  v odpovídajících bodech [x, y] - pak by podle věty o implicitní funkci byla její lokální jednoznačná existence zaručena.
Ta druhá možnost mi zde ale nepříjde jako příliš efektivní, protože výpočet y z rovnice $F(x_i, y)=0$ (či jiný postup, jak ukázat, že pro tyto kořeny
je $\frac{\partial F}{\partial y} \ne 0$) nutno rovněž provést, navíc se ochudíme o bod [0, 0] , kde $\frac{\partial F}{\partial y} = 0$ (IF není určena jednoznačně).

Otrocky vyšetřovat všechny podezřelé body nemusíme, stačí omezit se na jeden kvadrant a pak využít skutečnosti, že úloha je symetrická podle obou
souřadnicových os.

Do svého předchozího příspěvku jsem doplnil některá upřesnění.  Úloha je opravdu velmi komplikovaná a myslím, že se hodí spíše na klasifikovaný
referát než do písemky.

Zápatí