Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čaute připravuju se na přijímačky na vš a nevím si rady s par příklady na analitickou geometrii tak prosím o radu :) Zadání : 1) Rovnice přímky procházející bodem A = [−2, 3] a počátkem je ? (3x+2y=0)
2) Vzdálenost přímek p : x = 2 + 3t, y = −1 + 4t, z = 2t; q : x = 7 + 3s, y = 1 + 4s, z = 3 + 2s je
rovna ?
ten druhý jsem počítal podle vzorce pro vzdálenost bodu od přímky ale vycházi mi čísla s odmocninou a ma vyjít vzdálenost 3.
prosím o radu jak je mám řešit :( ?
↑ cs.pata:
1) přímka procházející počátkem bud emít rovnici
dosazením souřadnic bodu A
přímka je
vynásobíš dvěma a převedeš na jednu stranu
↑ cs.pata:Já myslím, že by ↑ zdenek1: věděl, on je dost chytrý. Zato ty bys mohla po svém 147. příspěvku tušit, co stojí v pravidlech fora..
Jinak já vzorec pro vzdálenost bodu od přímky v prostoru neznám. Můžeš mě vyvést z neznalosti? (takový vzorec je pro vzdálenost bodu od roviny)
Řeš to třeba proložením kolmé roviny a nalezením průsečíku s druhou přímkou. Vzdálenost pak bude vzdálenost těchto dvou bodů