Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, takový příklad, se kterým si nevím rady.
Rotační válec poloměru r je provrtán rotačním válcem poloměru r/2 tak, že osy obou válců jsou na sebe kolmé a protínají se. Větší válec je polepen papírem, který je po provrtání sundán a rozbalen do roviny. Jak daleko jsou od sebe dva nejvzdálenější body na hranici otvoru?
↑ Bati: a ↑ Cynyc:
Já tedy nevím, ale podle zadání jsem to pochopil tak, že nám jde o vzdálenost mezi body A a B (viz obrázek) po rozvinutí papíru. (neboť otázka zní "Jak daleko jsou od sebe dva nejvzdálenější body na hranici otvoru?"
Poznámka: V rozvinutém tvaru jsou pro jednoduchost kresleny kružnice, i když ve skutečnosti to kružnice nebudou. Ovšem na výpočet to nemá žádný vliv, protože body A i B jsou zobrazeny správně.
↑ Honzc:
O této možnosti jsem také uvažoval, zadání není jednoznačné, ale říkal jsem si, že tato vzdálenost je nezajímavá - jde jen o použití pythagorovy věty. Naopak, spočítat jak moc jsou ty otvory zdeformované, když se rozvinou do roviny mi přišlo zajímavé a tím pádem pravděpodobné, že se na toto v úloze ptali.
Každopádně Cynyc má teď k dispozici obě (snad už všechny) možnosti.
↑ Honzc:
To není ani trochu jisté, otvorem se může myslet ten, co je v původním válci, nebo ten, co vzniknul na papíře. Vlastně teď si uvědomuji, že to skoro jistě bude ten na papíře, protože kdyby se tím myslel otvor ve válci, tak není potřeba v zadání zmiňovat žádný papír.