Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Potřeboval bych pomoci s následujícími příklady. Maturita se blíží a mně to nějak nejde. Byl bych rád, kdybyste mohli prosím napsat i postupy. Děkuju moc :-)
1) Najsi rovnici tečny/tečen ke křivce K:
v bodech M, N a P, kde M, N a P jsou body průniku mezi K a osou x.
2) Najděte poloměr a šířku válcové nádrže, pokud je jeho plocha co nejmenší. Objem nádrže je 3200 l.
3) Auto se rozjíždí z klidu a pohybuje se vzdáleností s metrů v t sekundách, kde
. Jaké je výchozí zrychlení a zrychlení na konci 2. sekundy?
1) Směrnice tečny křivky v nějakém bodě je hodnota derivace v tom bodě, takže postup: najdi ty průsečíky, zderivuj funkci K a postupně dosaď x souřadnice průsečíků
2) napiš vzorec pro obsah stěn válcové nádrže, napiš ho jako funkci poloměru r a šířky š. Pak si ze vzorce pro objem vyjádři buď r nebo š a dosaď do funkce pro obsah. No a teď máš obsah zapsán jako funkci r (nebo š). A obsah je nejmenší, když má funkce minimum. Když má funkce minimum, její derivace musí být rovna nule.
3) okamžitá rychlost je 1. derivace polohy, okamžité zrychlení je 2. derivace.
Tolik pro začátek:)
5) není nic jiného, než použití definice derivace v bodě:
Derivace funkce
v nějakém libovolném bodě x0 z jejího definičního oboru je:
. A teď stačí podělit ten zlomek a "dosadit" za x x0.
6) to snad ne...
Aha, já u toho 4. pořád derivoval špatně to
. A jak jsem to počítal stále a stále, tak jsem pomotal i ten přir. log. Jo, děkuju, snad na ty příklady teď už příjdu.
A takže ten 3. př. To výchozí zrychlení bude
? A to zrychlení ve 2. sekundě
? Díky :-)
Ano, zrychlení v libovolném čase t bude t+1/2. Ale zrychlení v čase t=2 bude jinak, za t dosadíš 2.
K té druhé otázce (↑ akt/fakt:), jmenovatel je dobře, čitatel ne. Tam bude 
↑ akt/fakt: Ano má, již jsem to opravil. Jsem rád, že dáváš pozor:)