Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mohl by mě někdo nakopnout a poradit, jak počítat tento příklad
Nemám problémy vypočítat podobný typ příkladu, když je zadáno, že se má transformovat do nových souřadnic, kde x=...; y=... Ale zde si nevím rady.
Předem díky za pomoc.

↑ zooner:
Zdravím, toto je takzvaná transformace druhého druhu - dle mého početněji jednodušší než transformace prvního druhu, kterou prý zvládáte.
Je třeba spočítat parciální derivace u,v podle proměnných x,y, kdy zderivujete rovnosti u=..., v=...
Potom pro parciální derivaci z podle x platí
. Obdobné je to pro derivaci podle y.
Dále je důležité určit množinu, na které je transformace regulární. Pak stačí už jen dosadit do zadání.
↑ skoroakvarista:
Tak jsem zkusil počítat, dostal jsem se sem
A teď si nevím rady jak dál, neznám x a y, abych mohl dosadit.

↑ zooner:
Není potřeba znát či vyjadřovat x,y. Pravou stranu rovnosti pro
vynásobte
a pravou stranu rovnosti pro
vynásobte
, tyto výrazy sečtěte a položte rovno nule - dostanete rovnici ze zadání už téměř v nových souřadnicích, stále se tam ale vyskytují x,y, což nechceme.
Posčítejte hodnoty před derivacemi podle stejných proměnných a ono se to krásně "požere".
Edit: Koukám, že jste ještě přešel od funkce z k funkci f, ale snad si rozumíme.
↑ skoroakvarista:
Díky moc, už jsem to (snad) pochopil.

↑ zooner:
Za málo, je to téměř totožný postup jako při transformaci prvního druhu, jen se dají lehčeji vyjádřit potřebné derivace.
Stránky: 1