Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, do předmětu se dává téma úlohy, ne pozdrav :D
Jinak sem hoď svůj postup a hned zjistíme, jestli je dobře nebo ne :)
↑ cyrano52:
Hm tentokráte po přepočítání mi vyšel směrový vektor CP[0;-1;0] a výsledná výška strany Vc 1
↑ Kovacz:
lepší je napsat postup, než výsledek. V tomto materiálu je podrobně postup pro vzdálenost bodu od přímky v prostoru (přímka má být v parametrickém tvaru).
Jak jsi počítal? Děkuji.
↑ Kovacz:
přímka p je v parametrickém tvaru, předpokládám. Jak vznikl vektor w? Jak jsi určil bod P? Děkuji.
Jeden odkaz jsem již dávala, druhá možnost použit vektorový součin, určit obsah rovnoběžníku, úhel stran, délku jedné strany a dopočet výšky.
↑ jelena:
takže vektor AB mi vyšel (-1;0;0)
Vektor AB je normálovým vektorem přímky který prochází výškou:
dosadil jsem souřadnice bodu C => d=4
všeobecné vyjádření přímky: 
Parametricky vyjádřím přímku AB:
p: 
Vyřešil jsem soustavu rovnic:
=>t=-2
Dosadím parametr t a spočítám průsečík výšky na stranu c a přímku určené body AB:
![kopírovat do textarea $P[4;3;3]$](/mathtex/74/74190daa5f4a4547253362010236a317.gif)
Určil směrový vektor CP
CP[0;-1;0]
a určil velikost pomocí Pythagorovi věty
a vyšlo mi 
Nevím zda-li to je správný postup
Vektor AB je normálovým vektorem přímky který prochází výškou:
To bude asi problém - v prostoru nesestavíš obecnou rovnici přímky (o to jsi se zřejmě pokusil). Sestavíme pouze parametrickou přímku.
Není jistější použit vektorový součin? Brali jste?
↑ Kovacz:
Jen jsem to bral z tohodle => http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=285860 což mi přišlo podobné...
↑ Kovacz:
postup v odkazu v příspěvku 11 se mi nezdá v pořádku (stejný důvod s obecnou rovnici přímky v prostoru), ale už nemám sil se tomu věnovat.
Tvá úloha se dá řešit i v rovině - z-souřadnice je u všech bodů stejná (z=3), tedy můžeme "vynechat" (prakticky pracovat s projekci bodu do roviny xOy). Ale tomu už se také nebudu věnovat.
Měj se.
Ještě jsem prošla postup (Tvůj a v odkazu). Dá se použit, pokud víme, že na úvod sestavujeme obecnou rovnici roviny.
Kovacz napsal(a):
takže vektor AB mi vyšel (-1;0;0)
Vektor AB je normálovým vektorem roviny, která prochází výškou:
dosadil jsem souřadnice bodu C => d=4
všeobecné vyjádření roviny:
Parametricky vyjádřím přímku AB:
p:
Vyřešil jsem soustavu rovnic:
=>t=-2
Dosadím parametr t a spočítám průsečík výšky na stranu c a přímku určené body AB:
Vzdálenost CP je délka výšky na stranu AB, dle vzorce pro vzdálenost bodů v prostorů
. Ke stejnému výsledku jsem došla, když jsem použila zjednodušení, co mi umožňovalo zadání bodů, tedy možnost mít body v jedné rovině vzhledem ke stejné hodnotě z u všech bodů.