Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Zulk:
Snad ti pomůže toto:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Arkus_tangens
Na kalkulačce je to značeno jako 
↑ thriller:
Dobrá ale já vubec nechci používat funkci tan. Chci proste dosáhnout hodnoty jenz by mi vrátila fce tan pouze prevodem hodnoty jenz mi dá fce arctan. Netvrdim ze je to mozne. Prave to chci zjistit. Jestli to mozne je...

↑ Zulk:
Souhlasím s ↑ thriller:. Pokud se nesmí použít funkce tan, tak co všechno tedy ještě nazýváš "převodem"? Pouze polynom? Podíl polynomů? Nebo i nekonečnou řadu (kterou ale nikdy nespočítáš)? Jestli ti jde o převod jako třeba mezi kosinem a kosinem polovičního argumentu, tak jsem si téměř jistý, že nic takového existovat nebude.
Chci vypocitat arctan pomoci taylerovy rady s urcitou presnosti. Tento vysledny arctan jsem chtel prevest na tan. Nechci pritom pouzivat ani tan ani bernoulliho cisla. Proto nepocitam tan rovnou pomoci Taylerovych rad. Vypocitat Sin a cos (opet nechci pouzivat primo tyto fce) pomoci taylerovych rad se mi zad trochu zdlouhave. Chtel jsem pouze vedet jestli existuje nejaky vztah mezi tan a arctan ktery by mi pomohl je mezi sebou prepocitat...
↑ Cheop:
Ne ne
Např.
tan(pi/4) = 1 ; arctan(1)=pi/4
Slovně:
tangens 45 stupňů je jedna.
arcsustangens jedné je pi ctvrt