Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadáno c=8 cm
vc=1,5cm
gamma=120 stupnu
přdem díky
jedna se o konstrukci
Zdravím,
pochopil jsi sestrojení "množiny bodů" - viz předchozí téma (dosud neukončené)?
Věnuj, prosím, větší pozornost čtení místních pravidel. Děkuji.
ach jo , to tady fakt nikdo neni kdo by mi tohle vysvetlil aspon tenhle jeden priklad ... ? :(
↑ Maths-fight:
Princip sestrojení je stejný a je založen na ovládání postupu pro sestrojení "množiny bodů, ze kterých vidíme úsečku AB pod úhlem 120 stupňů". Zbytek snad problém není.
Měj se.
Můj postup slovy : 1 , udělám stranu c =AB =8 cm
2,při bodu A udelam ax 120 stupnu - coz je asi blbe
3, udelam rovnobezku m s AB ve vzdalenosti vc
2,při bodu A udelam ax 120 stupnu - coz je asi blbe
správné sebehodnocení. V bodě A není úhel gamma. Začínat máš náčrtem a rozborem.
Princip sestrojení je stejný a je založen na ovládání postupu pro sestrojení "množiny bodů, ze kterých vidíme úsečku AB pod úhlem 120 stupňů".
množiny bodů, ze kterých vidíme úsečku AB pod úhlem 120 stupňů - to potřebuju vysvetlit
Tady jsem Tobě vysvětlovala, v předchozích příspěvcích máš i odkazy. Jak jinak to mám vysvětlit?
Který krok ve slovním postupu nechápeš?
tohle : Od levého bodu úsečky pod úsečku zakreslí úhel, potom návrat zpět o 90 stupňů (jinak můžeš rovnou nad úsečku (90-úhel).
Úhloměr umístí tak, aby prostřední ryska byla = bod A, ale celý půlkruh úhloměru byl pod úsečkou AB. Vyznač úhel BAX=120 stupňů (bude pod úsečkou AB odkloněn doleva). K ramenu AX sestroj kolmici (pravý úhel XAY) - to je návrat zpět 0 90 stupňů.
Vznikne první pomocná polopřímka AY (tato polopřímka je odkloněna od AB dolu o 30 stupňů). To znamená, že celý postup můžeme zjednodušit zakreslením 30 stupňů pod AB.
To je postup pro tupý úhel - pomocná polopřímka se dostává pod úsečku. Pokud je úhel ostrý - potom se dostane nad úsečku.
Pravý úhel - pomocná přímka splyne s úsečkou a výsledkem je "množina bodů" - Thaletova kružnice.
↑ Maths-fight:
Konstrukce tvého trojúhelníku v jedné polorovině