Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Bre rano,
prosim o radu jak se dopocitat vysledku u pruniku dvou prostoru.
Mám prostory P1 a P2 z nichž je každy tvořen linearnim obalem tří vektorů viz zadání:
Ze vzorcu pro prunik si vyjadřim rozšiřenou matici, upravim ji eliminacni metodou a vypoctu koeficienty a1, a2, a3, b1, b2, b3.
vyjde mi:
a1 = 10s +(15/2)t - 2p
a2 = p
a3 = 3t + 4s - p
b1 = t
b2 = s
b3 = 3s + (5/2)t
dosadim zpet do vzorcu očekavajic, že rovnice vyjde, nicmene na leve mam diky koeficientu p jeden vektor navic.
Leva strana :
Prava strana:
podle skripta je navic bazi pruniku jen jeden jediny vektor a to (3, 5, 7).
Kde delam chybu?
čau,
je vidět že vektor u parametru t je násobkem vektoru u parametru s, a za parametr p stačí zvolit 0. Pak ti vyjde, že průnik je lin. obal vektoru (6, 10, 14).
Navíc máme taky větu která říká, že
Když jsi upravil matici, už jsi zjistil, že dim P1 + P2 je 3 a dim P1 je 2, kdybys zvlášť zjišťoval LN vektorů P2, zjistil bys že má dim 2, dosazením do vzorce bys pak dopočítal dimenzi průniku, která je 1, takže i jeho báze má jen jeden vektor.
Jinak mě osobně připadá dopočítávání vektorů takhle pomocí parametrů zbytečné, jednodušší mi připadá volit rovnou konkrétní čísla. Ale je to zřejmě otázka vkusu :)
Ty parametry pouzivam protoze jsme se to tak ucili. Navic, kdybych si treba zvolil namisto parametru t nulu, tak bych se nikdy nedopocital ne.
Jiank esli se muzu zeptat:
Doted jsem mel za to (a ani nevim proč) ze bazi by měly tvořit všechny ty vektorz ktere mi vyjdou.
Ted me ale napada, to co mi vyjde, nejedna se v podstate o mnozinu generatoru, ze kterych teprve musim vybrat bazi?
No vzhledem k tomu, že ty vektory, co ti vyšly jsou lineárně závislé, tak nemohou tvořit bázi, takže ano, musíš z nich bázi vybrat. a u té levé strany máš chybu, u parametru p vyjde vektor (0, 0, 0).
Jinak pokud by sis za t vybral například tu nulu jak říkáš, a za další parametry pak volil čísla, tak aby splňovali rovnice, tak by ti samozřejmě vyšel stejný výsledek.
Stránky: 1