Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Rovnodennost, sklon rotační osy Země a Slunce, atd. (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 27. 05. 2012 10:08 — Editoval Mirgeee (27. 05. 2012 10:20)

Mirgeee
Reputace:   

Rovnodennost, sklon rotační osy Země a Slunce, atd.

Otázka zní: Je u nás (50° s. š.) při rovnodennosti osvětlena v poledne více plocha vodorovná, nebo svislá? Kolik procent činí rozdíl? (Uvažuje se natočení plochy ke Slunci.)
Podle výsledků má vyjít, že paprsky dopadají na Zemi pod úhlem 40°. To bych chápal, kdyby se Slunce vnímalo jako bodový zdroj světla ve velmi velké vzdálenosti. Ale není to moc velké zjednodušení?...
Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Mirgeee)

#2 27. 05. 2012 10:20

LukasM
Reputace:   193 

Re: Rovnodennost, sklon rotační osy Země a Slunce, atd.

↑ Mirgeee:
Brát Slunce jako bodový zdroj světla mi při jeho vzdálenosti nepřijde špatné. Evidentně se bere spíš jako rovinný zdroj, protože 40 stupňů vyjde při předpokladu rovnoběžných paprsků. Můžeš navrhnout co by se tedy mělo ještě zahrnout, když je to dle tebe moc zjednodušující?

Sklon Země s tím nemá při rovnodennosti nic společného, sklon Slunce ani nikdy jindy - to svítí pro naše účely naprosto nezávisle na své rotaci.

#3 27. 05. 2012 10:33

Mirgeee
Reputace:   

[re]p289214|LukasM[/r]
Máš pravdu, bere se nejspíš jako rovinný zdroj. Už tomu rozumím, díky.

#4 27. 05. 2012 11:16

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Já si nemůžu pomoct, ale rozdíl mezi bodovou a rovinnou aproximací slunce nevidím téměř žádný. V obou případech úhel dopadu vyjde kolem 50 stupňů, v jednom přesně, ve druhém o 0,0017 stupně mimo. Tedy obě přiblížení by měly vést ke stejnému výsledku a to, že stěny domů jsou osvětleny víc než povrch země.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-05/10131_slunce.png

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

#5 27. 05. 2012 12:05

LukasM
Reputace:   193 

↑ thriller:
To je samozřejmě pravda. Zmiňoval jsem to jen pro přesnost, finální výsledek to ovlivní jen o málo, a také se celkem divím, že tento rozdíl kolegu Mirgee uspokojil. Jeho řešení tu ovšem není, tak těžko soudit.

#6 29. 05. 2012 19:24

Mirgeee
Reputace:   

S použitím Thrillerova obrázku, gamu jsem položil -> 0, aniž bych se namáhal znát nebo hledat skutečné hodnoty vzdálenosti Země-Slunce... Rovinná aproximace mě uspokojila proto, že z ní výsledek plyne i bez toho. Takže se omlouvám za zbytečný dotaz a aspoň doufám, že výsledek někomu řekl něco, co si možná neuvědomoval :)

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Rovnodennost, sklon rotační osy Země a Slunce, atd. (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí