Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Do koule je vyvtán válcový otvor... Zadání je například takové, že má válec poloměr r/2 (poloměru koule) a površka válce prochází středem koule...
Poraďte mi prosím, jak spočítat objem koule s otvorem.
Zdravím,
důsledkem takového provrtání bude, že koule bude oříznuta o 2 kulové úseče s podstavou=podstava válce. Tedy od objemu koule odečíst 2*objem úseče a objem vnitřního válce (však to můžeš zkoušet na bramboru).
Stačí tak? Děkuji.
Téma přesunu do SŠ.
↑ jelena:
Zdravím,
nemyslí se to náhodou takto? viz.obr.
To by bylo asi složitější.
Zdravím,
to jsem nepřečetla dobře, to se omlouvám. Potom máme asi použit trojné integrály. Pokud střed koule je (0, 0. 0), poloměr R, potom válec postavím tak, aby řez středem (kruh) byl v rovině xOy, výška po ose z. Máme kouli
a válec 
Souhlasí to? Děkuji.
↑ ajdam:
Mně to vychází takto: (pro jednoduchost r=1, výsledek je pak možné vynásobit r^3)
↑ Honzc:
:-) děkuji, Fichtengolcovi (kap.16.2) to také tak vyšlo i s názvem. Kterou jste měli VŠ učebnici (my - pravě Fichtengolce)?
↑ jelena:
Zdravím,
já jsem snad ani žádnou učebnici neměl (poctivě jsem chodil na přednášky :) ).
Název křivky-chválím.
Jenom poznámka. Nechtělo by to přesunout zpátky do sekce VŠ? (myslím, že na střední školu je to docela obtížné)
↑ Honzc:
:-) na přednáškách se nepohodlně spí, řekneme, ze jsem navštěvovala přiměřeně.
Ale u nás se opravdu na všech stupních učilo podle knih, mne to tady docela překvapilo, že se musí spoléhat na nějaké zápisky.
Dobře, přesunu zpět do VŠ (tam je zas takových témat, co patří na SŠ a jinam, jedna by se udřela :-)
Také pozdrav.
Stránky: 1