Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc. Jediné, co jsem k tomuto příkladu zvládla bylo nakreslit obrázek.. bohužel mi moc nepomohl a nemůžu s tím hnout.
Je dána kružnice k s poloměrem r. Do ní jsou vepsány tři shodné kružnice tak, že každá z nich se dotýká zevnitř kružnice k a vně dalších dvou z vepsaných kružnic.
Určete přesně poloměr vepsaných kružnic (zlomek usměrněte).
Předem děkuji za jakoukoliv radu!:o)
↑ paja.ppp:
Tak už jsem na to možná přišla. Jen co jsem to sem napsala, hnedka mě napadlo řešení:))
Jen nevím jestli je správné..
Z obrázku můžu získat trojúhelník jehož jedna přepona má délku a a jeho odvěsna délku r-a, dále známúhel 60°, pak snadno dopočtu, že sin 60°=a/(r-a) a z toho a =
Vím, že jsem to nepopsala nejlépe ale pokud jste to někdo zkoušel vypočítat tak to snad pochopíte..:o)
↑ paja.ppp:
Dobrý den,
výsledek je správně, avšak vámi popsaný postup se mi nezdá.
Pokud říkáte, že jedna odvěsna je r-a a přepona je a , pak máte špatně vzorec pro sin.
↑ Takjo:
Špatně jsem to napsala, samozřejmě přepona je r-a.. Děkuji za ověření. Pokud už jste tomu věnoval chvilku času, možná byste mi mohl poradit ještě s druhou částí příkladu.
b) Graficky znázorněte konstrukci délky poloměru vepsaných kružnic.
S tím si nevím rady.
↑ paja.ppp:
Dobrý den,
zkuste použít toto: Odkaz
nebo toto: Odkaz.
Snad vám to pomůže... :)
↑ paja.ppp:
Dobrý den,
úkolem je zkonstruovat a pomocí r , tzn. že r si zvolte tak, aby se to dobře rýsovalo, třeba 10 cm (aby se to vešlo na papír). :)
↑ paja.ppp:
není zač a není třeba se kamenovat... :) Vlastně jste to vyřešila sama.