Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, mám takýto problém. Mám dokáza?, že 
Skúšal som už všeličo hlavne v oblasti kongruencií. Ak to mám preformulova? pýtam sa či
Začal som hlavne tým, že som si 343 rozložil na prvočíselný rozklad 343 = 7*7*7 a toto som spravil aj s mocninou dvojky 147 = 3*7*7,
Viem dokáza?, že platí
,
ale z tohto sa neviem dosta? k modulu 343.
Chcel som to skúsi? rieši? pomocou tranzitívnosti kongruencií, ale zamotal som sa v tom.
Problém mi robí hlavne to, že rozkladom 343 je 7*7*7 čo sú tri súdeliteľné čísla a pri kongruenciách si s tým neviem da? rady, popri tom neviem ako inak to rieši? ako cez kongruencie.
Neviem si da? s tým radi, poraďte prosím.
ďakujem bobik

Je možné použít postupné umocňování: 147=128+16+2+1, takže pokud budu znát 2^128 a 2^16 podle modulu 343, mám vyhráno. A počítat postupně 2, 2^2, 2^4, 2^8, 2^16,... je poměrně rychlé.
Myslím ale, že toto je příklad na Eulerovu větu: pokud a je nesoudělné s n, pak
. n=343 a a=2 jsou nesoudělné, větu lze použít. Odtud máme, že
,
.
Číslo 343 dělí jednu ze závorek, s druhou je nesoudělné. Jak jsi ale ukázal, 7 dělí první z nich, takže máš vyhráno.
↑ Kondr:
Pár vecí mi tam nie je jasných tak sa radšej opýtam.
viem, že eulerova funkcia je počet kladných celých čísel nesúdeliteľných s kladným číslom n, menších alebo rovných n, ale ako si prišiel k číslu 294 , či pracne?
A ešte jedna vec ak
tak potom aj 343 delí toto číslo? lebo mi nie je jasné ktorú zátvorku to myslíš.
ďakujem
↑ Kondr:
Zdravím, chcel by som sa opýta? či tento postup je korektný (mám medzery s modulom a dos? ho nechápem):
Mám dokáza?, že 
Postupujem takto:
Rozpíšem číslo 2^21:
Viem, že 2^3 dáva zvyšok 1 po delení siedmimi:
Pôvodný výrok je teda pravdivý.
Je to správne alebo zle?
↑ lukaszh:
to neplatí lukaszhi protože podle fermatovy věty je to jinak trochu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1_ … _v%C4%9Bta
, ale taky nemůžu přijít na kloub tohoto příkladu apodle mě ↑ Kondr: s kondrem nesouhlasím až na to příjdu, tak to sem napíšu
↑ dr.dracek:
A ako to teda mám dokazova??

↑ bobik:
Myslím, že to Kondr myslel tak, že pokud 7 dělí
, pak nutně 7 nedělí
(je to číslo pouze o dvě větší než číslo dělitelné 7). Proto pokud
, tak všechny ty sedmičky z 343=7*7*7 musí být v 
↑ dr.dracek:
Já nevidím, že by ↑ lukaszh: používal Fermatovu větu (používá ekvivalentní úpravy a přejde k něčemu, co je zřejmě pravda) a i kdyby ji použil na
, tak to vyjde stejně.

↑ BrozekP: Přesně tak jsem to myslel. Všechny sedmičky musí být ve stejné závorce a když je jedna v té první, jsou tam všecky tři. Omlouvám se, pokud to z prvního příspěvku nebylo zřejmé.
uz som to hádam pochopil, ďakujem vám veľmi pekne hlavne Kondr-ovi a BrozekP-ovi
↑ dr.dracek: pochybuje o tomto riešení, tak ho skúsim presvedči? tým, že to celé zhrniem.
Vieme, že D(343,2)=1 a na základe toho môžeme uvažova? o Eulerovej vete
v tomto konkrétnom prípade by to bolo
, kde
určíme pomocou vz?ahu
, pretože
, potom po dosadení do Eulerovej vety platí
čo môžeme prepísa? do tvaru 
Ďalej vieme dokáza?, že
a to tak, že
potom
a potom dostávame
ak ale
, tak potom musí nutne plati? (pretože 7 nemôže delit
& 343=7*7*7), že 
čím je dôkaz hotový
caute..
ja mam taky problem s jednou ulohou..
a to mame najst 2009 - ciferne cislo, ktore ma vo svojom zapise (klasicky napisane proste) len cislice 2 a 9; a je delitelne cislom 2^2009..a teda sa nas pytaju ci take cislo existuje..a ked tak kolko ich je?
noo a mam taky pocit, ze by to mohlo nejak ist cez kongruencie..ale vobec neviem ako..mohli by ste mi niekto poradit...o:-) dakujeeeem..:)

↑ janushka:Tohle se dokazuje indukcí: dokaž, že existuje n-ciferné číslo složené jen z cifer 2 a 9 dělitelné 2^n. To je celkem lehké a kýžený výsledek je pak zvláštním případem.
Stránky: 1