Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

zdravím..prosím potřebuju pomoct...jaká je pravděpodobnost že při hodu dvěma kostkami padne součet 11?
a)1/6
b)1/36
c)5/36
d)3/36
e) jiná

↑ vasiksokol:
Zdravím, jaké všechny situace (všechny jevy) mohou nastat při hodu dvěma kostkami? Hezky se to zapisuje do tabulky 6x6, kde na horizontální ose jsou stavy první kostky a na vertikální stavy druhé kostky - potom v příslušných políčcích budou stavy při hodu oběma kostkami.
Jaké situace (příznivé jevy) odpovídají součtu 11?
Hledaná pravděpodobnost bude podílem počtu jevů příznivých a počtu všech jevů.

↑ skoroakvarista: takže správně je B?
Ahoj, vůbec se v tom nevyznám, ale zkusil jsem si udělat tu tabulku a zjistil jsem, že 11 se objeví 2x a dohromady je 36 možností tak 1/18, tudíž možnosti e). Nevím zda mám pravdu, ale třiba ti pomůžu :-)

↑ Praha505: taky sem takhle uvažoval.. ale pak sem usoudil že 6,5 a 5,6 je stejný.. tak sem to dal jako jednu možnost... tak nevím no :(

Omlouvám se, byl jsem celé odpoledne pryč.
Představte si, že je jedna kostka červená a druhá modrá. První situace, kdy padne na červené 5 a na modré 6, není stejná se situací, kdy na červené padne 6 a na modré 5. To je důvod, proč musíme brát oba jevy (5,6) a (6,5) jako příznivé.
Proto by měla být správná možnost e), jak už zmínil trošku nejistě kolega ↑ Praha505:.