Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 06. 2012 12:18

fr4nk
Zelenáč
Reputace:   

Zvolení stat. charakteristiky polohy

Dobrý den,
řeším problém, jakou charakteristikou polohy charakterizovat moje soubory veličin. Jde o několik souborů skutečných naměřených diskrátních hodnot (každý o rozsahu ~200), které potřebuji nějak charakterizovat.

Samozřejmě dohledám řadu teoretických pouček, kdy použít arit. průměr, geom. průměr a nebo medián, ale pro svou konkretní aplikaci skutečně netuším.

Použil jsem arit. průměr, protože hodnoty na první pohled nevykazují žádný trend ani rozložení pravděpodobnosti. Jenomže právě použití průměru dost dobře nedokáži odůvodnit :(

Byl bych vděčen, komukoli, kdo by mě dokázal alespoň nasměrovat správným směrem.

#2 02. 06. 2012 15:21

vengi
Reputace:   

Re: Zvolení stat. charakteristiky polohy

↑ fr4nk:
Neviem z akej oblasti su udaje, ale charakteristik polohy je niekolko a nie su to len priemery. A zvycajne sa pouzivaju viacere naraz. A vtedy aj nieco o subore mozu naznacit. Okrem chrakteristik polohy su este charakteristiky variability - tie sa pri popisovani suboru pouzivaju tiez.
Ako mate stanovene zadanie?
Ked je zadanie popisat subor, tak vacsinou to znamena vypocitat ich (skoro) vsetky a interpretovat vypocitane hodnoty.

#3 02. 06. 2012 15:30

fr4nk
Zelenáč
Reputace:   

Zadne konkretni zadani nemam - neni to skolni uloha :)

Pouze v ramci rozesahlejsiho projektu potrebuji zvolit nejakou vypovidajici charakteristiku a potrebuju i nejake oduvodneni pouziti.

Pro hodnoty velicin jsem uvazoval char. polohy - zadne specialni vlastnosti nema, tak tedy arit. prumer. Je pravda ze variabilitu bych mohl tez pouzit, jako doplneni (napr. smerodatnou odchylku).

#4 03. 06. 2012 11:46

fr4nk
Zelenáč
Reputace:   

*bump*

Nikdo netusi, jakou logikou obhajit pouziti jedne konkretni charakteristiky souboru?

Zápatí