Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Lukas333:
Jaká je pravděpodobnost, že při hodu jednou kostkou nepadne šestka?
tak som si aj myslel ale mi nevychadza potom vysledok preto mam asi chybu v prvej casti cely priklad je:
Koľkokrát väčšia je pravdepodobnosť toho, že pri hode 10-mi štandardnými hracími kockami padne práve jedna šestka, ako pravdepodobnosť toho, že pri takomto hode nepadne žiadna šestka?
na to ze padne prave 1 sestka v 10 hodoch mam ist ako?
1/6 by bola pri 1 hode ale pri 10?
↑ Lukas333:
To bude horší. Určitě dokážeš spočítat pravděpodobnost, že na devíti kostkách padne něco jiného než šestka, a na desáté padne šestka.
Kostek je ale deset, a tahle pravděpodobnost se tedy bude muset ještě vynásobit deseti - právě jedna šestka znamená, že má padnout na libovolné kostce.
Vyšlo mi, že pravděpodobnost je 2x větší.
↑ Praha505:
8,333 je 833,3%.
↑ Praha505:
Pravděpodobnost 1 znamená, že se něco určitě stane (počet příznivých jevů je stejný jako počet všech, takže jev vždy nastane). To je tedy 100 % 8 je 8x větší, tedy 800%
Jinak na to není potřeba počítat pravděpodobnosti, je to vlastně definice procenta. Půl koláče (0,5) je 50% koláče. 1 koláč je 100% koláče. No, a 8,333 koláčů je 833,3 % koláče.
Procento je způsob, jak vyjádřit poměr vůči nějakému celku. Hodnota v procentech je rovna počtu setin toho celku.
↑ Praha505:
Já jsem neříkal, že je tvůj výpočet správně. Jen jsem říkal, že 8,333 = 833,3%. Kde tys to číslo vzal, to jsem neřešil.