Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Poprosil bych, zda by tady někdo nemohl spočítat tento konkrétní příklad. Děkuji moc!
Zdravím,
inverzní funkce přiřazuje hodnoty opačně- přehodíme x a y
proto
pro inverzní platí:
vyjádříme y a máme předpis pro funkci inverzní k funkci f(x).
Pro inverzní funkci dále platí: je osově souměrná podle osy I. a III. kvadrantu - hodí se k úkolu s načrtnutí grafu
a dále platí, že obor hodnot funkce f(x) je roven definičnímu oboru funkce inverzní k funkci f(x). A samozřejmě definiční obor funkce f(x) je obor hodnot pro funkci inverzní k funkci f(x).
Pokud D(f)
potom H(f') respektive inverzní k funkci f(x) je
jsou všechna
Pokud všemu co jsem napsal rozumíš, bude tento příklad hračka.

↑ adamkrehky:
to se provedlo vydělením čitatele jmenovatelem.
Když chceš předpis inverzní funkce, tak vyměníš x za y a vyjádříš y
Jinak u inverzní funkce platí, že definiční obor je roven oboru hodnot zadané funkce a naopak

↑ marnes:
Omlouvám se, ale jsem asi hodně dutý. Nechápu, to dělení.. pořád mi to nevychází.

↑ adamkrehky:
Je to dělení mnohočlenu mnohočlenem

↑ adamkrehky:
x děleno x = 1
Jedničkou roznásobím výraz (x-2), napíšu po dělence a od dělence odečtu, zůstane mi +2. Tento zbytek píšeme do čitatele zlomku a do jmenovatele píšeme dělitele

http://postimage.org/image/ar56d910f/
Tady je moje řešení. Prosil bych o kontrolu.
↑ adamkrehky:
Definiční obor i obor hodnot inverzní funkce máš dobře, ale i inverzní funkci musíš vyjádřit jako y=g(x).
Tedy viz obr.