Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 06. 2012 18:24

jelinekgreen
Reputace:   

Učení se řady

Zdravím :)
Chci se zeptat na váš názor. Učím se nazpaměť číselnou řadu. Jaká myslíte, je nejvhodnější délka sekvence číslic? Zatím se učím po třech. Ale nebude to potom příliš mnoho příliš krátkých sekvencí? Měl bych se učit po pěti, či 10?

Děkuji za názory ;)

PS: haters vůbec nepište!

Fyzika je jako sex, může mít i praktické výsledky, to ale není to, proč to děláme.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelinekgreen)

#2 04. 06. 2012 18:37

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Učení se řady

Já si vytvářím básničky - délka slova=cifra. Takhle si pamatuju pí:

Mám, ó bože, ó dobrý, pamatovat si takový cifer řad. Velký slovutný Archimedes pomáhej trápenému, dej mu moc, nazpaměť nechť odříká ty slavné sice, ale tak protivné nám, ach, číslice Ludolfovy!

Pokud se chceš učit řadu bez takových pomůcek, myslím, že 3 je vhodné.

PS: proč?

#3 04. 06. 2012 18:43

jelinekgreen
Reputace:   

↑ Hanis:
O básničkách vím, ale pro mě je teda mnohem, mnohem jednodušší pamatovat si jenom čísla. A myslím, že budu pokračovat v těch trojicích, ona mi pomáhá i tabulka, do které si to skládám.

Možná by mě zajímalo, jestli a případně jak se na číselnou řadu dá aplikovat metoda paláce?

Tak neptal jsem se proto, abych se dozvěděl, že to někdo shledává totálně zbytečným a nudným a atd...

Fyzika je jako sex, může mít i praktické výsledky, to ale není to, proč to děláme.

#4 04. 06. 2012 19:09

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ jelinekgreen: když ono je to totálně zbytečné a nudné a atd... :-P

#5 04. 06. 2012 19:55 — Editoval Phate (04. 06. 2012 19:56)

Phate
Reputace:   99 

asi zalezi jak dlouhou ciselnou radu mas na mysli, dvojice cisel jsou alespon pro me (=podle me) lepsi nez trojice, protoze pri prerikavani nahlas se ti nebude tak plest jazyk a i tak tam bude dost ruznorodost v tech dvojicich = nespletes si poradi retezcu delsi delky. Ucit se pi jako basnicku je podle me blbost. Neverim, ze si nekdo zapamatuje dlouhou basnicku lip, nez 3,14159265358979323846264338

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#6 04. 06. 2012 22:56 — Editoval jelinekgreen (04. 06. 2012 22:57)

jelinekgreen
Reputace:   

↑ Stýv:
Nejdříve chci říct, že to beru víceméně jen jako vtip v návaznosti na to, že jsem to, já hlupák, vůbec zmiňoval.
Dále mi nezbývá, než souhlasit s zbytečností. Ale jestli to je nuda nebo ne, je věc každého z nás. Každého baví něco jiného. A není moc hezké navážet se do zájmů jiných. Mrzí mě, že je to zrovna moderátor, kdo mi dává za příčinu, myslet si o něm něco špatného, i když to jistě bral jen jako vtip. Až na tebe se tomu ale všichni vyvarovali, co víc, poskytli radu, názor. Takže díky za ten tvůj...

↑ Phate:
Mám na mysli stovky čísel. U 50 nebo 100 je to asi vážně jedno :) Ale skutečně zůstanu u toho svého systému. Mám jako kdyby knížku, každá stránka o 4 řádcích a na každém řádku 4 trojčíslí. Pomáhá mi i to, že si pamatuji, na kterém řádku to mám napsané a kde na a na kolikáté stránce :)

Zápatí