Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2012 11:49

Phereniké
Zelenáč
Místo: Brno/Zlín
Reputace:   

Goniometrické funkce

Hezký den přeji, prosím o radu ohledně počítání s goniometrickými funkcemi (na kalkulačce).
Např. při počítání příkladu mi vyjde, že $\sin \alpha $ = 0,429. Jak teď získám hodnotu úhlu $\alpha $ ? Nebo při počítání pH dostanu výraz $\log_{H_{3}O^{+}} = - 4,4$. Jak z tohoto výrazu dostanu hodnotu oxoniového kationtu?

Nejspíš je to jen nějaký jednoduchý převod, který jsem běžně používala na střední škole, ale momentálně na něj nemůžu za nic na světě přijít a začínám být zoufalá.:)
Předem děkuji za pomoc.

#2 05. 06. 2012 12:09

LukasM
Reputace:   193 

Re: Goniometrické funkce

↑ Phereniké:
K funkci sin existuje inverzní funkce arcsin, na kalkulačce často označená ne zcela vhodně jako $sin^{-1}$. Ta funguje obráceně, takže když do ní hodíš sinus nějakého úhlu, vyplivne ti ten úhel.

Úplně přesně: funkce sinus je periodická, více úhlů má stejný sinus, takže ten arcsin ti "vybere" ten, který je nejblíž nuly (zpravidla). Navíc dávej pozor, ať se nepleteš stupně a radiány (úhel se dá měřit dvěma způsoby, tak pozor v čem ti ho ta funkce vrátí).

Pokud máš výraz $log(x)=a$ a chceš najít x, je vhodné opět použít funkci inverzní k logaritmu, a vypustit ji na obě strany rovnice. Logaritmus je funkce prostá, takže se nestane to co jsem popsal před chvílí. Ta inverzní funkce je exponenciála, takže pokud je to logaritmus o základu 10, dá se rovnice upravit na $10^{log(x)}=10^a$, a tedy $x=10^a$.

Jinak nehledáš hodnotu oxoniového kationu, ale hodnotu nějaké koncentrace.

#3 05. 06. 2012 12:22

Phereniké
Zelenáč
Místo: Brno/Zlín
Reputace:   

Re: Goniometrické funkce

↑ LukasM:
Mockrát děkuju, konečně se mi rozsvítilo.
A jj, špatně jsem to napsala, potřebovala jsem dostat koncentraci oxoniového kationtu. A konečně mi vyšla.:)
Přeji hezký den.

Zápatí