Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 06. 2012 14:55

daiku
Zelenáč
Reputace:   

Uprava vyrazu

Dobry den, pocital jsem jeden priklad a u vysledku jsem se pozastavil protoze mi prijde, ze majitel ho ma spatne. Sice vylucovaci metodou se tomu memu blizi nejvic.

priklad: Krychle má hranu a = 3. Koule o stejném objemu jako tato krychle má poloměr:

a*a*a (V krychle) coz je 27

27 = $4\pi r^{3}$ -> $\sqrt[3]{\frac{27}{4\pi }}$ bud bych to takhle nechal nebo upravil na $\frac{3}{\sqrt[3]{4\pi }}$ no a podle nich je spravný vysledek  $3 \sqrt[3]{\frac{3}{4\pi }}$ - me to prijde divne, protoze castecne odmocnovani jestli si ho spravne pamatuju konkretne v tomto prikladu by po zpetne vynasobeni vypadal $\sqrt[3]{3*3*3*3}$ coz je uplne jine cislo. Pri castecnem odmocnovani vlastne rozdelujeme cislo a hledame dvojice ale v tomto pripade trojice(zalezi na velikost odmocnitele nebo nevim jak se jmenuje) a 27 se rozdeli na 3*3*3 - je ten jejich vysledek spravne nebo ne ?

• (téma jako vyřešené označil(a) daiku)

#2 05. 06. 2012 15:09 — Editoval Siroga (05. 06. 2012 15:12)

Siroga
Reputace:   22 

Re: Uprava vyrazu

↑ daiku:
Objem koule je $\frac{4}{3}\pi r^3$

Jinak výsledek má správné být s co nejmíň zlomkama nebo s každou neznámou nejlíp jednou a bez odmocnin / neznámých ve jmenovateli. U toho tvyho případů v krychli kouli bych výsledek zapsal $r=\frac {3 \sqrt[3]{3}}{ \sqrt[3]{4 \pi}}$ ale i $r= \sqrt[3]{\frac{81}{4\pi}}$ je dobře a každej učitel by ti oba tyhle zápisy uznal jako finální výsledek jelikož na levé straně mas neznámou v první mocnine a na pravé její hodnotu.

Edit tak jsem teď dočetl tvůj post dokonce a nesrovnalost byla jen v tom vzorečků jak koukám :D

Jstlž jst schpn přčst tt, mžt njt dbr zmstnn jk prgrmtr.

#3 05. 06. 2012 15:17

daiku
Zelenáč
Reputace:   

Re: Uprava vyrazu

↑ Siroga:

jeeej, seknul jsem u vzorce :P trapas, dekuju za vysvetleni, uz je mi to jasny :P

Zápatí