Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, pocital jsem jeden priklad a u vysledku jsem se pozastavil protoze mi prijde, ze majitel ho ma spatne. Sice vylucovaci metodou se tomu memu blizi nejvic.
priklad: Krychle má hranu a = 3. Koule o stejném objemu jako tato krychle má poloměr:
a*a*a (V krychle) coz je 27
27 =
->
bud bych to takhle nechal nebo upravil na
no a podle nich je spravný vysledek
- me to prijde divne, protoze castecne odmocnovani jestli si ho spravne pamatuju konkretne v tomto prikladu by po zpetne vynasobeni vypadal
coz je uplne jine cislo. Pri castecnem odmocnovani vlastne rozdelujeme cislo a hledame dvojice ale v tomto pripade trojice(zalezi na velikost odmocnitele nebo nevim jak se jmenuje) a 27 se rozdeli na 3*3*3 - je ten jejich vysledek spravne nebo ne ?
↑ daiku:
Objem koule je
Jinak výsledek má správné být s co nejmíň zlomkama nebo s každou neznámou nejlíp jednou a bez odmocnin / neznámých ve jmenovateli. U toho tvyho případů v krychli kouli bych výsledek zapsal
ale i
je dobře a každej učitel by ti oba tyhle zápisy uznal jako finální výsledek jelikož na levé straně mas neznámou v první mocnine a na pravé její hodnotu.
Edit tak jsem teď dočetl tvůj post dokonce a nesrovnalost byla jen v tom vzorečků jak koukám :D