Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Nech? a
jsou Riemannovsky integrovatelné funkce na intervalu I. Vyplývá z tohoto předpokladu, že i funkce
je na intervalu I Riemannovsky integrovatelná?
↑ Tomsus:
Je otázka, zda podle Tvého zadání je vůbec funkce. Abych se vyhnul těmto krajním případům, upřesním zadání:
Nech? a
jsou Riemannovsky integrovatelné funkce na intervalu I takové, že
je funkce definovaná na intervalu I. Vyplývá z tohoto předpokladu, že i funkce
je na intervalu I Riemannovsky integrovatelná?
↑ Tomsus:
Vzhledem k tomu, že Riemannova funkce je integrovatelná na každém intervalu I a g(x) je spojitá funkce zobrazující interval na interval, je f(g(x)) taky R-integrovatelná na I. Otázkou je, zda toto platí pro libovolnou dvojici funkcí f(x) a g(x) splňující výše uvedené podmínky.
↑ Tomsus:
Je to tak, je třeba hledat protipříklad. Jen pro zajímavost, integrovatelnost Riemannovy funkce se probírala zde http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=4465
↑ Tomsus:
Právě že znám jeden jednoduchý elegantní protipříklad :-) To byl důvod k tomu, abych založil toto téma. Jsi na správné stopě. Má to něco společného s Riemannovou funkcí.
↑ Pavel:
Tak uz jsem konecne vymyslel funkci, kterou jsem chtel od zacatku. f(x)= sgn x, g(x)=Riemann(x)
tj. funkce f(g(x)) má vlastnosti na <0, +oo) - je rovna nule v iracionalnich bodech a 1 v racionalnich bodech - tj je to Dirichletova fce, ktera, jak vsichni dobre vime uz od skolky, Riemannovsky integrabilni neni
Pavel napsal(a):
znám jeden jednoduchý elegantní protipříklad :-) To byl důvod k tomu, abych založil toto téma.
Toto sdělení (nebo sdělení podobného smyslu, účelu a obsahu) moc prosím umís?ovat do úvodního příspěvku tématu. Děkuji a zdravím :-)
--------------------
Pak zmizela někde na přídí, nepochybně aby vymyslela něco pekelně výchovného.
↑ jelena:
Zdravím,
Proč? Já naopak prosím, aby tato informace v úvodním příspěvku nebyla, řešení je zajímavější, pokud dopředu nic nevíme a pak se můžeme zaradovat, když zjistíme jak to vlastně je :-)
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
to je ovšem psychologická otázka - já se raduji, když dopředu vím, že to dopadně dobře :-) :-) pak mi stačí jen ta radost a už níc neřeším :-)
Vážně - já jsem s Pavlem hovořila (mailem) - jelikož je už tady na fóru známo, že otázky formulované takovým způsobem nemám ráda, a to velmi. Nejde vůbec o obsah toho, sdělení, které jsem použila jako příklad (správně poznamenáváš, do VŠ nepatří), ale o způsob komunikace - plesk a dělejte.
Byla bych Pavlovi a ostatním autorům velmi vdečná, pokud začátek tématu měl úplně krátké sdělení pro ostatní, třeba "mám pro vás ...." "řešil jsem..." "rád bych se podělil...." - nemusí hlásit, že zná řešení.
Vzhledem ke kreativitě zajimavých úloh nepochybuji, že budete stejně kreativní také v úvodní větě (a? se mohu radovat :-)
Určitě to v tématu smažu, až se dohodneme (škoda sice citatů :-) Rozumime se ?
Děkuji moc :-)
--------------------
Potom za odměnu trochu výchovných her. Jsou tak prospěšné! A jakou dnes budeme mít výživnou, ale prostou strávu?"
"Kávu," pravil Kryšanek.
"Ne, kaši," opravila ho teta, "kavu pijeme, až když jsme staří a třeseme se."
↑ jelena:
Myslím, že chápu, nešlo ti tedy o informaci, že Pavel má protipříklad (tak jsem to pochopil), ale o nějaký úvod k úloze.
Také nemám rád, když někdo přijde a pouze zkopíruje/opíše zadání nějaké úlohy (často ještě nesrozumitelně). Na zajímavé úlohy (zvláště od Pavla a Mariana) ale nahlížím jinak - nedávají je sem, aby jim to někdo vyřešil, ale dělí se s námi o zajímavé příklady, abychom si je také mohli vyřešit. U těchto úloh tedy úvod nepostrádám. Jestli však nějaký je, pak by podle mě neměl obsahovat žádnou informaci o řešení :-)
Stránky: 1