Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2008 09:39

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Riemannův integrál ze složené funkce

Nech? $f(x)$ a $g(x)$ jsou Riemannovsky integrovatelné funkce na intervalu I. Vyplývá z tohoto předpokladu, že i funkce $f(g(x))$ je na intervalu I Riemannovsky integrovatelná?

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#2 07. 11. 2008 15:19 — Editoval Tomsus (07. 11. 2008 15:20)

Tomsus
Reputace:   

Re: Riemannův integrál ze složené funkce

ne :-)

dobre, mel bych uvest priklad - tak napriklad f=ln x, g=-1 a za interval vezměmež třeba <5; 17,3> :-)

#3 07. 11. 2008 15:31 — Editoval Pavel (07. 11. 2008 15:45)

Pavel

↑ Tomsus:

Je otázka, zda podle Tvého zadání je $f(g(x))$ vůbec funkce. Abych se vyhnul těmto krajním případům, upřesním zadání:

Nech? $f(x)$ a $g(x)$ jsou Riemannovsky integrovatelné funkce na intervalu I takové, že $f(g(x))$ je funkce definovaná na intervalu I. Vyplývá z tohoto předpokladu, že i funkce $f(g(x))$ je na intervalu I Riemannovsky integrovatelná?

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#4 07. 11. 2008 15:33 — Editoval Tomsus (07. 11. 2008 15:45)

Tomsus
Reputace:   

no, ale to je preci uplne jiny pripad, jelikoz ted je to tak, ze f(g(x)) je definovana na I, tj f je definovana na f(g(I))

co treba takhle f=Riemannova fce, g=sin^2 x na intervalu rekneme <epsilon,1>, 0<epsilon<1

#5 07. 11. 2008 15:54

Pavel

↑ Tomsus:

Vzhledem k tomu, že Riemannova funkce je integrovatelná na každém intervalu I a g(x) je spojitá funkce zobrazující interval na interval, je f(g(x)) taky R-integrovatelná na I. Otázkou je, zda toto platí pro libovolnou dvojici funkcí f(x) a g(x) splňující výše uvedené podmínky.

#6 07. 11. 2008 16:01

Tomsus
Reputace:   

Riemann je integrovatelny vsude? To jsem nevedel... tohle asi ale stejne nebyl nejlepsi priklad.
Mimoto - nevidim zatim duvod, proc bych se mel domnivat, ze by to melo platit, takze se snazim dokazat opak...

#7 07. 11. 2008 16:06

Pavel

↑ Tomsus:

Je to tak, je třeba hledat protipříklad. Jen pro zajímavost, integrovatelnost Riemannovy funkce se probírala zde http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=4465

#8 07. 11. 2008 16:11

Tomsus
Reputace:   

↑ Pavel: zrovna jsem na to koukal :-)

Tak to bude treba neco jako Riemann na kvadrat anebo x*R^2. Ale dokazovat by se mi to opravdu nechtelo :-)
Vis o nejakem hezkem prikladu?

#9 07. 11. 2008 16:18

Pavel

↑ Tomsus:

Právě že znám jeden jednoduchý elegantní protipříklad :-) To byl důvod k tomu, abych založil toto téma. Jsi na správné stopě. Má to něco společného s Riemannovou funkcí.

#10 07. 11. 2008 16:37

Tomsus
Reputace:   

↑ Pavel:

Tak uz jsem konecne vymyslel funkci, kterou jsem chtel od zacatku. f(x)= sgn x, g(x)=Riemann(x)

tj.  funkce f(g(x)) má vlastnosti na <0, +oo) - je rovna nule v iracionalnich bodech a 1 v racionalnich bodech - tj je to Dirichletova fce, ktera, jak vsichni dobre vime uz od skolky, Riemannovsky integrabilni neni

#11 07. 11. 2008 16:47

Pavel

↑ Tomsus:

Výborně, to je přesně ono :-)

#12 07. 11. 2008 23:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Pavel napsal(a):

znám jeden jednoduchý elegantní protipříklad :-) To byl důvod k tomu, abych založil toto téma.

Toto sdělení (nebo sdělení podobného smyslu, účelu a obsahu) moc prosím umís?ovat do úvodního příspěvku tématu. Děkuji a zdravím :-)

--------------------
Pak zmizela někde na přídí, nepochybně aby vymyslela něco pekelně výchovného.

#13 08. 11. 2008 01:18

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ jelena:

Zdravím,

Proč? Já naopak prosím, aby tato informace v úvodním příspěvku nebyla, řešení je zajímavější, pokud dopředu nic nevíme a pak se můžeme zaradovat, když zjistíme jak to vlastně je :-)

#14 08. 11. 2008 11:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BrozekP:

Zdravím :-)

to je ovšem psychologická otázka - já se raduji, když dopředu vím, že to dopadně dobře :-) :-) pak mi stačí jen ta radost a už níc neřeším :-)

Vážně - já jsem s Pavlem hovořila (mailem) - jelikož je už tady na fóru známo, že otázky formulované takovým způsobem nemám ráda, a to velmi.  Nejde vůbec o obsah toho, sdělení, které jsem použila jako příklad (správně poznamenáváš, do VŠ nepatří), ale o způsob komunikace - plesk a dělejte.

Byla bych Pavlovi a ostatním autorům velmi vdečná, pokud začátek tématu měl úplně krátké sdělení pro ostatní, třeba "mám pro vás ...." "řešil jsem..." "rád bych se podělil...." - nemusí hlásit, že zná řešení.

Vzhledem ke kreativitě zajimavých úloh nepochybuji, že budete stejně kreativní také v úvodní větě (a? se mohu radovat :-)

Určitě to v tématu smažu, až se dohodneme (škoda sice citatů :-) Rozumime se ?

Děkuji moc :-)

--------------------

Potom za odměnu trochu výchovných her. Jsou tak prospěšné! A jakou dnes budeme mít výživnou, ale prostou strávu?"

"Kávu," pravil Kryšanek.

"Ne, kaši," opravila ho teta, "kavu pijeme, až když jsme staří a třeseme se."

#15 08. 11. 2008 11:22

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ jelena:

Myslím, že chápu, nešlo ti tedy o informaci, že Pavel má protipříklad (tak jsem to pochopil), ale o nějaký úvod k úloze.

Také nemám rád, když někdo přijde a pouze zkopíruje/opíše zadání nějaké úlohy (často ještě nesrozumitelně). Na zajímavé úlohy (zvláště od Pavla a Mariana) ale nahlížím jinak - nedávají je sem, aby jim to někdo vyřešil, ale dělí se s námi o zajímavé příklady, abychom si je také mohli vyřešit. U těchto úloh tedy úvod nepostrádám. Jestli však nějaký je, pak by podle mě neměl obsahovat žádnou informaci o řešení :-)

Zápatí