Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, neměla by být limita přes množinu
pro x->1? Bod (1,-1) je hromadným bodem
.
Potom dostaneme limitu tvaru "0/0". Po l'Hospitalovi by se měla limita lišit zprava a zleva.

↑ skoroakvarista: Zdravím, takže po úpravě není
, ale
.

↑ LRJ1:
Ano, tvar funkce, kterou limitíte, je v pohodě. Výsledek dopadne, jak už jsem psal.

↑ skoroakvarista: Mohl by jste mi napsat, jak to celé tedy dopadne. Teď nevím, v kterém tématu, ale bylo zde uvedeno, že u dvou a více proměnných se L'Hospitalovo pravidlo nepoužívá. Také zde bylo uvedeno, že když udělám
, tak se x a y posunou na nulu
. Jsem z toho zmatený. Podle Vás: Limita tedy dopadne takto:
? Jak aplikovat toho L'Hospitala, když tam mám to
? Už jsem našel to téma: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=47572

↑ LRJ1:
Snažme se vyvrátit existenci limity. Jak už jsem psal, bod (1,-1) musí být hromadným bodem množiny
. Po dosazení 1 za x musí být y=-1 z rovnosti v definici
.
Můžete si klidně zavést substituci x',y', aby šla limita do (0,0), jestli to v tom uvitíte lépe. Potom půjdete po přímkách
a tvar limitěné funce bude trošku jiný.
Celkem ale dostanete "obyčejnou" limitu jedné proměnné s číselným parametrem k (pro pohodlnost klidně přirozeným parametrem). Tam už jde l'Hospitalovo pravidlo použít bez problému.