Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ OndraV528:
B - A = smerovy vektor -> (1--1,-4-2)
smerovy vektor (2,-6) -> normalovy vektor (6,2) -> rovnice je po zkraceni a dosazeni 3x+y+c=0, aby jsi zjistil C tak za X a Y dosad bud souradnice A nebo B podle toho jak ti to lepe vyhovuje.
treba A -> -3+2+c=0 -> c=1
takze obecna rovnice primky ktera prochazi body A a B by mela vypadat 3x+y+1=0 (snad jsem neudelal pocetni chybu)
↑ OndraV528:
takze nejdriv potrebujes smerovy vektor a ten ziskas kdyz od bodu B odectes bod A (x2-x1; y2-y1) jak jsem psal -> z toho dostanes smerovy vektor (2,-6) ktery kdyz prehodis X a Y + zmenis jedno znamemko dostanes normalovy, ktery potrebujes pro obecnou rovnici. Ja si ho jeste zkratil 2, ale je jedno jestli to udelas hned nebo az nakonci. Dostanu jak jsem psal rovnici 3x + y + c = 0 (kde hodnota pred X je vlastne hodnota normaloveho vektoru ktery jsem si zkratil a za Y je hodnota Y ztaky z normaloveho) -> je to hezky, ale stale to neni komplet, potrebujes dopocitat C. Takze misto X a Y si dosadis X a Y z nejakeho bodu, tady mas body A a B, je na tobe ktery si zvolis, s cim se ti bude lepe pocitat, vysledek ti vyjde stejny. Kdyz napriklad dosadim za A.
-> 3*(-1) + 1*(2) + c = 0 -> kde mas rovnici s 1 neznamou, vse krom C hodis na druhou stranu a ma bod C, ten si obratem dosadis do puvodni rovnice a mas 3x+y+1=0 coz je uz komplet.
↑ OndraV528:
kromě toho co ti ukazuje ↑ daiku: existuje takový roztomilý vzoreček