Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, tak prvně je třeba si napsat vzorec na výpočet povrchu:

Doplníme, co známe:
Dále je třeba si vyjádřit
, aby tam byla jen neznámá
. Zkus nad tím pouvažovat, klidně si nakresli podstavu, rozděl si ji na 6 trojúhelníků, napiš si tam, co víš :)
↑ cyrano52:
Děkuji za pomoc, ale bohužel já nejsem žádný matematik, takže pro mě je to příliš složité, ať se snažím, jak se snažím. Mohla bych poprosit o celý postup výpočtu? Děkuji. Miluška

↑ Muschu:
Takže vše, co nám zbývá, je to
. Ta podstava je v podstatě 6úhelník, tzn. že si vezmeme 1 ze 6 trojúhelníků a nakreslíme si ho:
Pokud známe goniometrii, můžeme použít funkci tangens k vyjádření
s pomocí neznámé
. Tedy:
Z toho si vyjádříme právě to
:
Teď dosadíme do téhle rovnice:
a vypočteme
.
↑ cyrano52:
Mnohokrát děkuji. Opravdu, jak jsem psala, nejsem expert na matiku, takže ty obyčejné výpočty zvládnu, ale tohle je pro mě fakt složité. Moc moc Vám děkuji, že jste si udělal na příklad čas a pomohl mi, moc si toho vážím. Miluška
Dobrý den potřeboval bych pomoct s příkladem podle mého postupu jsem nedospěl ke správným výsledkům. Zadání příkladu zní: Kvádr má povrch 166 cm2 , objem 140 cm3 a jeden jeho rozměr je 4 cm. Urči ostatní rozměry.
Děkuji
↑ kubes01:
Zdravím,
na novou úlohu je třeba si založit nové téma viz pravidla. Pokud máme objem kvádru a jeden rozměr (např. c), potom známe obsah podstavy (např a*b). Zkus v tom pokračovat v samostatném tématu. (nebo v něm uveď svůj postup i v případě, že se nezdá, to se opraví). Děkuji.
Stránky: 1