Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím vás, nevim si absolutne rady, matematika neni zrovna moc moje silna stranka, mohl by mi nekdo pomoci? Jedná se o 3 priklady.
1) Napište rovnici paraboly V =[0;0] F = [-2;0]
Zdravím,
v tématu jsem ponechala jen jednu úlohu - viz pravidla, pro další si založ, prosím, samostatné téma + vlastní nápady (v 3. úloze něco chybí v zadání, zkontroluj před založením tématu). Teorie o parabole.
Jak je zadaná parabola orientována? Podaří se napsat vrcholovou rovnici paraboly? jaké máme souřadnice vrcholu m, n? Můžeme určit parametr p, pokud víme souřadnice vrcholu a ohniska?
Děkuji.
Dekuji, tak to se omlouvam za zbytecny flame. Jinak ve 3. uloze zadani nechybi, takhle mi bylo zadane. Proto pisu sem, kdybych dostal lehci zadani, napr. pouze dosadit do vzorce, tak s tim problem nemam, ale v techto prikladech nevim jak se k dosazeni do vzorcu vubec dopracovat..
↑ Zidan3:
nic se nestalo, už se ujasnilo. V 3. úloze chybí velikost čeho se má počítat. "Velikost paraboly" určitě nebude.
-----------------
K problému - zadání se usnadní, pokud si projdeš základní teorii o parabole a pokusíš se odpovědět na otázky, co jsem napsala. To pomůže sestavit vzorec. Všechno je dosazování, jen potřebujeme jeden pomocný výpočet pro určení parametru p.
↑ Zidan3:
děkuji, vzorec
platí pro parabolu orientovanou po ose y. My máme jinak - vrchol v bode V = [0;0], ohnisko v bodě F = [-2;0], to je bod , který je na ose x. Proto máme parabolu "ležatou" a její rovnice je
. Velikost parametru p zjistíme pomocí souřadnice ohniska - ještě jednou projdi, prosím, odkazy na teorii.
↑ Zidan3:
ohnisko parabole nenáleží, tedy souřadnice ohniska nemůžeme dosazovat do rovnice paraboly. Ovšem vzdálenost od ohniska do vrcholu je p/2. Kolik jednotek je ohnisko od vrcholu?
↑ Zidan3: :-)
"symfonie je skladba pro orchestr" (z dnešního čtení)
z odkazu na Wikipedii:
, F, V jsou od sebe vzdáleny 2 jednotky, jelikož F má souřadnice [-2. 0], tedy je na ose x doleva od V o 2 jednotky.
, odsud
.
Ano, to je dobře.
Jak poznat - podívej se pořádně na obrázky v odkazu na Wikipedii - pokud ohnisko a vrchol má stejnou x-souřadnici, potom je orientace po ose y a parabola je "stojatá". Pokud mají stejnou y-souřadnici, parabola je "ležatá" (u nas to tak bylo v úloze).