Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám jednu slovní úlohu o pohybu a nemůžu ji nějak vyřešit. Prosím pozte mi někdo.
Zadání:
Turista chtěl ujít trasu 16 km za určitý čas. Vyšel proto potřebnou stálou rychlostí. Po 4 km chůze se však naplánovaně zastavil na 20 minut u jezírka, které ho zlákalo ke koupání. Aby došel do cíle včas, musel pak na zbytku trasy trochu přidat - zvýšit rychlost o 0,5 km/h. Jakou rychlostí šel na začátku?
Udělala jsem takhle:
t=t1+t2+1/3
v=16:(t1+t2+1/3)
v=16:(4:v1+12:v1+1/2+1/3) podle mě takhle je to dobře ale nevyšel mi.
↑ JanaN:
Rozdelím si trasu na 4 časti. Podľa plánu mal prejs? prvú štvrtinu trasy za štvrtinu plánovaného času, druhú, tretiu a štvrtú štvrtinu tak isto. Prvú štvrtinu teda šiel rýchlos?ou
kde t označuje plánovaný čas. Potom sa na 20 minút zastavil, čo je
hodiny. Na zvyšok trasy mu zostalo toľkoto času:
Jednoducho som od celkového času odpočítal tú štvrtinu čo už prešiel a tú tretinu čo sa kúpal. Teraz má ale pred sebou už len 12 km. Týchto išiel teda rýchlos?ou:
O tejto rýchlosti ale vieme, že je o 0,5 km/h väčšia od plánovanej. Teda:
Teraz už len zostáva rieši? kvadratickú rovnicu:
Riešením cez diskriminant a dosadením do vzorcov pre korene kvadratickej rovnice dostaneš výsledky:
No čas môže by? len kladný, teda riešením je t=4 hod.
↑ lukaszh:
Zdravím :-)
možná trošku jednodušší cesta je táto:
x - původní rychlost,
(x + 0,5) - rychlost po odpočínku.
Časy jednotlivých úseků:
4/x - trvá cesta do zastavení,
1/3 hodiny - přestavka
12/(x+0,5) - trvá zbytek cesty
tento zlomek rovnou rozšířim 2, a? se vyhnu 0,5 v jmenovateli (dostanu 24/(2x+1) ).
Původně planovaný čas (16 km s původní rychlosti x km/h) je 16/x
Rovnice pro celkový čás, který se má rovnat původně plánovanému času :
Kolegyňka si může vybrat :-)
↑ lukaszh:
Zdravím a děkuji za pochvalu:-)
já zas neumím vůbec používat takové chytré formulace, co začínají "Nech? ..." - jinak víš, jak je ten vtip: V 1. ročníku student matematiky ví, že 2*2 jsou 4 a v 5. ročníku na stejnou otazku odpoví: "Myslíš, že jsem magor - pamatovat si každou konstantu?"
A? se daří :-)