Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 06. 2012 18:34

kač
Zelenáč
Reputace:   

definiční obor složené funkce

ahoj, pomohl by mi někdo s tímto příkladem? f(x)=$\ln \(\mathrm{arcsin}\(\frac{1+x}{1-x}\)\)$ , má to vyjít Df=$(-1,0\rangle$
chápu, eže napřed musím vyřešit 1-x; d(f)= \mathbb{R}-1 , potom arcsin; D(f)= \langle-1,1\rangle ,a naposledy ln to by mělo být D(f)= (0,\infty) ... ale nechápu tedy ten výsledek.. jaktože to je -1, když vnější funkce musí být kladná?
předem děkuji =)

#2 06. 06. 2012 18:35

kač
Zelenáč
Reputace:   

Re: definiční obor složené funkce

↑↑ kač:↑ kač:
akorát nevím , proč se mi to podtím nezobrazilo.. snad to z toho někdo pochopíte =)

#3 06. 06. 2012 19:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

opravila jsem zápis zadání. zbytek mi už nebyl tak zřetelný (vůbec nebyl), tak jsem neopravovala.

Def. obor má splňovat 2 podmínky $\mathrm{arcsin}\(\frac{1+x}{1-x}\)>0$ a zároveň $-1\le\frac{1+x}{1-x}\le 1$

Vycházela jsi ze stejných předpokladů? Výsledek si můžeš ověřit např. zde.

#4 06. 06. 2012 22:52 — Editoval kač (06. 06. 2012 22:57)

kač
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
no asi nevycházela.. já si napřed řekla, jaký je obor pro x-1, potom jaký je obor pro arcsin a pak jaký je obor pro ln.. a to jsem pak chtěla dát dokupy... =)
// vlastně když na to tak koukám, tak vycházela... sice trošku jinou formou..(což by bylo vidět, kdyby se mi ty výrazy zobrazily) ale ano.. jen právě nevím, co udělat s tím logartimem.. ten je jen kladný, tak podle toho by to mělo být jen v kladných,ne?

#5 06. 06. 2012 23:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

tak vycházela... sice trošku jinou formou.

:-) do Zlaté knihy.

a) výrazy se zobrazí, pokud umístíš do dolarů (např. pomocí tlačítka TeX pod oknem zprávy.

b) lepší bude, pokud uvedeš celé řešení jednotlivých nerovnic, tak se nedá pochopit, o čem je řeč.

jen právě nevím, co udělat s tím logartimem.. ten je jen kladný, tak podle toho by to mělo být jen v kladných,ne

kladný musí být výraz, který je za znakem ln, tedy $\mathrm{arcsin}\(\frac{1+x}{1-x}\)>0$. To se podařilo vyřešit?

Obdobně argument arcsin. Podařilo se vyřešit. $-1\le\frac{1+x}{1-x}\le 1$?

Děkuji.

Zápatí