Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, pomohl by mi někdo s tímto příkladem? f(x)=
, má to vyjít Df=
chápu, eže napřed musím vyřešit 1-x; d(f)= \mathbb{R}-1 , potom arcsin; D(f)= \langle-1,1\rangle ,a naposledy ln to by mělo být D(f)= (0,\infty) ... ale nechápu tedy ten výsledek.. jaktože to je -1, když vnější funkce musí být kladná?
předem děkuji =)
Zdravím,
opravila jsem zápis zadání. zbytek mi už nebyl tak zřetelný (vůbec nebyl), tak jsem neopravovala.
Def. obor má splňovat 2 podmínky
a zároveň 
Vycházela jsi ze stejných předpokladů? Výsledek si můžeš ověřit např. zde.
↑ jelena:
no asi nevycházela.. já si napřed řekla, jaký je obor pro x-1, potom jaký je obor pro arcsin a pak jaký je obor pro ln.. a to jsem pak chtěla dát dokupy... =)
// vlastně když na to tak koukám, tak vycházela... sice trošku jinou formou..(což by bylo vidět, kdyby se mi ty výrazy zobrazily) ale ano.. jen právě nevím, co udělat s tím logartimem.. ten je jen kladný, tak podle toho by to mělo být jen v kladných,ne?
tak vycházela... sice trošku jinou formou.
:-) do Zlaté knihy.
a) výrazy se zobrazí, pokud umístíš do dolarů (např. pomocí tlačítka TeX pod oknem zprávy.
b) lepší bude, pokud uvedeš celé řešení jednotlivých nerovnic, tak se nedá pochopit, o čem je řeč.
jen právě nevím, co udělat s tím logartimem.. ten je jen kladný, tak podle toho by to mělo být jen v kladných,ne
kladný musí být výraz, který je za znakem ln, tedy
. To se podařilo vyřešit?
Obdobně argument arcsin. Podařilo se vyřešit.
?
Děkuji.