Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2012 16:15

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Optimalizace

Nevím jaký jsem měl zvolit nadpis. Někteří z nás hrají strategické PC hry a mě napadlo jak co nejlépe optimalizovat jeden problém..
Mám jednoho dělníka, který sklidí 1 kg ovoce za sekundu.
Jakmile budu mít 20 kg ovoce můžu si najmout dalšího dělníka který okamžitě začne pracovat taky s rychlostí sklizně 1 kg za sekundu ( Těch 20 kg ve chvíli najmutí ztratím )
(prostě... dělník pracuje 20 sekund a má 20 kg ovoce a hned v ten moment si "najme" dalšího dělníka, a tím ztratí těch 20 kg ovoce, a ten mu pomůže, takže jejich společná rychlost sklizně bude dvojnásobná, ale budou sklízet od nuly) a mě by zajímalo jakým způsobem by šlo spočítat kolik je třeba najmout dělníků aby bylo sklizeno 100 kg ovoce v co nekratším čase. ( Jiný způsob získání dělníka není než "koupení" za 20 kg ovoce)
Grafické řešení by sice šlo, ale v příkladech kde je mnohem více faktorů je to velmi náročné.
Děkuji za odpovědi.

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

#2 07. 06. 2012 17:35

Bati
Reputace:   192 

Re: Optimalizace

Ahoj, nastíním postup, jak bych to řešil já.
Nechť tedy máme dělníky, každý pracuje rychlostí m kg za sekundu, chceme celkem nasbírat M kg a za p kg si můžeme koupit dalšího dělníka. n bude počet dělníků, které si přikoupím.
Nejprve provedeme pozorování: Pokud bude optimální řešení zahrnovat nakoupení nějakých dělníků, pak je nejvýhodnější tyto dělníky koupit hned, jakmile na ně budeme mít - tedy vždy jakmile nasbíráme p kg.
Teď si postupně vyjádříme časy v závislosti na n ... $t(n)$, za které se nasbírá M kg:
$t(0)=\frac{M}m\\
t(1)=\frac{p}{m}+\frac{M}{2m}\\
t(2)=\frac{p}{m}+\frac{p}{2m}+\frac{M}{3m}\\
\vdots\quad\\
t(n)=\frac{p}m\cdot\sum\limits_{i=1}^n\frac1i+\frac{M}{(n+1)\cdot m}
$
Částečné součty té sumy na konci jsou harmonická čísla a ty se dají spojitě aproximovat takto:
$\sum\limits_{i=1}^{[x]}\frac1i\sim\ln{x}+\gamma$, kde gamma je konstanta. (viz. např. http://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_number).
Nyní už je to rutina - napsat si předpis pro spojitou funkci t(x), vypočítat derivaci, určit minimum a správně interpretovat výsledek.
Za povšimnutí přitom stojí, že optimální řešení nezávisí na m.

#3 07. 06. 2012 17:49

Cermix
Místo: Morava
Reputace:   

Re: Optimalizace

První postup až do té Sumy mě napadl taky... akorát by to bylo komplikované, že bych musel řešit příliš mnoho rovnic... Díky za Tvůj postup.

Žádné experimentování byť sebevíc intenzivní nedokáže, že mám pravdu, ale jediný experiment však může prokázat, že se mýlím.
Albert Einstein

Zápatí