Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim .. chcem sa opytat ci by bolo mozne vyrobit generator el. energie taky, ze by vyrabal el. energiu len po silnom udere. Teda ze by som ho napriklad hodil silno o zem a on by vyrobil el. energiu. V pokojovom stave by sa nic nedialo. Je nieco take vobec mozne?
Ten jev, který jsem ti výše naznačil se jmenuje piezoelektrický jev. Podle wiki http://cs.wikipedia.org/wiki/Piezoelektrick%C3%BD_jev jej vykazuje drahokam turmalín nebo např. kamínky v zapalovači.
aha .. no ja som hladal skor nieco take ze pri udere by sa tvar materialu nedeformoval. Nie je mozne zostrojit take zariadenie, ze ked ponom udrieme tak na vyvodoch ziskame napatie pricom sa nezmeni tvar a mozeme to opakovat viac krat??
Tak třeba se prodávají svítilny, se kterými párkrát zatřepeš a máš nabito. Tím třesením uvnitř jezdí magnet skrz cívky a indukuje napětí jako se to děje při otáčení dynamem. To by už možná trochu odpovídalo tvému požadavku?
aj ano .. ale ten princip trosku nechapem, tam je len volny magnet medzi cievkami a sucha sa ponich a indukuje napetie? ako je ta cievka navinuta, neposkodi sa ? nedal by si mi nejaky nakres alebo obrazok ako je to prakticky cele zapojene? Bol by som ti vdacny.
Schema nedám, nemám:) Ale nabídnu aspoň obrázek, který jsem narychlo vygůglil: http://image.made-in-china.com/2f0j00YM … -Light.jpg
Trošku se dá odhadnout, že ty cívky a další věci budou před magnetem chráněný plastem.
a nevadi ked je medzi cievkou a magnetom plast? teda ci to neubera na sile indukovaneho napetia, plast je predsa izolant nie? Zaujimavy obrazok, uz by som si to vedel aj prakticky zrealizovat, diki :)
Ale ta baterka musi svietit dost blbo.. musis nou zatrepat a chvilku svieti a potom predpokladam ze zhasne a zase zatrepat :D Nezda sa mi to moc pohodlne a prakticke vyuzitie.
Určitě nevadí, plast je sice izolant, ale ne pro magnetické pole. Navíc tam můžou být třeba jen 4 plastové tyčky, které vymezují dráhu pro magnet a nestíní nic. Záleží na výrobci, jak to půjde nejlaciněji vyrobit.
Když je v ní místo klasické žárovky LED dioda, tak po krátkém nabíjení následuje dlouhé svícení. LEDky moc "nežerou".