Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zajímalo by mě, jak ukázat, když vlna dopadá na rozdraní dvou dielektrik, se částečně odráží a částečně projde? Samozřejmě jinal než experimentem.
Potřebuji to při odvozování fresnelových vzorců, nelíbí se mi to jen předpokládat, že to tak je.
A ještě jedna věc mi není moc jasná, když uvažuju vektor el. pole je kolmý na rovinu dopadu, potom prošlý i odražený vektor je též kolmý (prošlý je jasný tečné složky E se zachovají, ale proč by se měl zachovat směr vektoru odraženého)?
Díky.
Jde o to, že to světlo na rozhraní nemá moc možností jak postupovat dál, buďto skrz do nového prostředí, nebo zpět. Proto můžeme předpokládat, že část projde a část se odrazí, ovšem nic neříkáme o tom, jak velká část projde a jak velká část se odrazí, to je předmětem dalšího výpočtu. Z fresnelových vztahů pak vyplývá, že při některých úhlech dopadu se nic neodrazí a všechno projde, při některých úhlech se vše odrazí a nic neprojde a při některých se část odrazí a část projde.
A z podmínek na rozhranní přímo plyne, že se zachovává vektor, ne jenom velikost.