Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 06. 2012 17:15 — Editoval zuza25 (09. 06. 2012 17:18)

zuza25
Zelenáč
Reputace:   

STR a gravitační pole Země

Zdravím, prosím o pomoc s těmito 3 příklady, zkoušela jsem to počítat, ale nejsem si vůbec jistá výsledky a někde mě postup vůbec nenapadá . Za jakékoliv rady předem děkuji :)

1. Hmotnost planety Neptun je 17,2Mz a její rovníkový průměr 48 600km. Doba rotace kolem osy je 18,4hod. Hmotnost Země je Mz=6.1024 kg, gravitační konstanta má hodnotu 6,7.10-11.
a) Vypočtěte velikost gravitačního zrychlení na libovolném místě rovníku Neptunu
b) Vypočtěte velikost odstředivého zrychlení na libovolném místě rovníku Neptunu
c)Vypočtěte velikost výsledného tíhového zrychlení na libovolném místě rovníku Neptunu

a) jsem počítala  přes vzorec $\varkappa . \frac{m}{r^{2}}$ , vyšlo mi to 11,7 $m.s^{-2}$
b) jsem počítala přes vzorec $v= \sqrt{\varkappa . \frac{m}{r}} = 16 868 m/s $ , pak   $F = mv^{2} / r = 1,2 . 10^{27} N $   

2. Poloměr Země je přibližně 6400km. Jak velká bude intenzita gravitačního pole ve výšce 32 000km nad povrchem Země v porovnání s hodnotou na povrchu Země.

napadl mě vzorec $K= \varkappa  \frac{M}{r^{2}} $ , ale nevím co potom s tou výškou

3. Proton se pohybuje rychlostí, při níž je jeho relativistická hmotnost 1,5x větší než je jeho hmotnost klidová. Jakou rychlostí se pohyboval proton?
- tady si vůbec nevím rady

• (téma jako vyřešené označil(a) zuza25)

#2 09. 06. 2012 17:49

Praha505
Reputace:   

Re: STR a gravitační pole Země

ahoj- poradím ti jen s 3) ostatní nevím  je to podle vzorce

$m=\frac{m0}{\sqrt{1-\frac{v^{2}}{c^{2}}}}$

kde:

m=1,5
m0 = 1

a potom vyjádříš  v.  Btw. doufám, že jsem neprohodil ty hmotnosti, ale myslím, že né.

Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

#3 09. 06. 2012 19:17

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

Zdravím,
a) to by šlo.
b) to je blbost, jednak se ptají na odstředivé zrychlení a ne na sílu, a navíc při takové síle, jakou počítáš by většina těles z Neptunu prostě uletěla.
$a_{od.}=\frac{v^{2}}{r}$    $v=\frac{2\pi r}{T}$  (ps. vše dosazuj v zák. jednotkách)
c) $g= a_{g}-4\pi ^{2}\frac{r}{T^{2}}       $     (kromě gravitačního zrychlení je třeba brát v potaz i rotaci planaty)

2) což takhle ve jmenovateli příčíst tu výšku k r (r+h) to na druhou

Ps. pro Praha505 : jakto, že znáš relativistickou hmotnost, ale na základy mechaniky píšeš, že nevíš. Jsi přeskočil první roční střední?:D

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

#4 09. 06. 2012 20:12

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Praha505 napsal(a):

doufám, že jsem neprohodil ty hmotnosti, ale myslím, že né.

Neprohodil.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 09. 06. 2012 20:24

Praha505
Reputace:   

studuji ještě na základce.. A tak jsem se k tomu ještě nedostal- jedu podle vlastní osnovy učiva :D

Reputace slušností
Doučím základoškolskou matematiku- Svitavsko

#6 10. 06. 2012 17:06

zuza25
Zelenáč
Reputace:   

děkuju všem ! :)

#7 10. 06. 2012 22:55

TomF
Místo: Ledeč nad Sázavou
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   11 

↑ Praha505: na základce, to jsme na tom skoro stejně, já bych tam chodil ještě ani ne před rokem. Že se učíš fyziku z osnov téměř pro maturanty je samozřejmě skvělé, (teď to myslím jako radu v dobrém ;)) ale pořadí témat v osnovách není pro srandu králíkům a vše má svou návaznost, nemůžeš stavět od střechy (to jsem si zkusil sám). Když se chceš zejímat o OTR, je už potřeba také vzít do ruky nějakou učebku diferencialni geometrie, a to už, co si budem povidat, neni moc sranda. Navíc, neznat Newtonovy principie, to je zločin proti fyzice :D

Neberme rozum do hrsti, mohli bychom zjistit, že je prázdná.

Zápatí