Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 06. 2012 19:23

ma_lis
Zelenáč
Reputace:   

Efektivní protonové číslo

Nemohl byste mi někdo říct co je to efektivní protonové číslo? Všude se to používá a nikde to neni vysvětlený nebo jsem to aspoň nenašla..dík

#2 10. 06. 2012 11:15

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Efektivní protonové číslo

Zdravím,

ve vypracovaných otázkách jsem našla něco takového (tedy bez záruky):

105. Efektivní protonové číslo - vyjadřuje součet součinů protonových čísel jednotlivých prvků s hmotnost. zlomky prvků  zastoupených v analyzované vzorce - všechny látky se stejným Z´ mají přibližně stejný koeficient zpět. rozptylu nezávisle na to, z jakých a kolik prvků se skládají Z´= Σpi*Zi       pi…hmotnost. zlomek    zi…protonové číslo prvku

Ale když to zkouším počítat pro NaI (udáno v tabulkách 50), tak mi takové číslo nevychází.

Přesunu do fyziky.

#3 10. 06. 2012 13:46

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: Efektivní protonové číslo

Nabízím jinou možnost: Jádra atomů jsou obklopena elektrony a ty jakoby stíní kladný náboj jader. V tomto kontextu se používá efektivní protonové číslo jako náboj jádra, jak se nám v jeho blízkosti jeví. Efektivní protonové číslo je tedy nižší než skutečné.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Zápatí